«Κατέρρευσε η καταστροφολογία του παλιού καθεστώτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, γιατί αν υπήρχε, δεν θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε την περικοπή των συντάξεων, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων που ήδη κάναμε»

τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της απόψε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Άλιμο.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι σήμερα για τη μάχη που δώσαμε το 2015, αλλά έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη μάχη, για να κερδίσουμε όλα όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξαναγυρίζουμε στο φαύλο κύκλο της λιτότητας και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας συστηματικά από τη δεκαετία του 1990, και που σήμερα είναι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


«Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, στηρίζοντας τη μεσαία τάξη, τη μισθωτή εργασία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους νέους και τις νέες. Θα σταθούμε δηλαδή, στο πλευρό όλων εκείνων των παραγωγικών δυνάμεων που βρέθηκαν απομονωμένες από ένα στρεβλό ‘μοντέλο ανάπτυξης’, το οποίο πριμοδοτούσε μόνο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε η κ. Φωτίου.

 

Παράλληλα, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στις δράσεις του υπουργείου για το παιδί και την οικογένεια. «Για το παιδί εφαρμόζουμε πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Το μέλλον του κάθε παιδιού δεν μπορεί να είναι προκαθορισμένο από την κοινωνική του καταγωγή.

Το αποδεικνύουμε με την πολιτική μας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, (παραλάβαμε 79.000 Vouchers το 2015 και φέτος δώσαμε 127.000) με τα νέο επίδομα παιδιού (από 800.000 οικογένειες το 2017 τα αυξήσαμε φέτος στις 900.000 οικογένειες και από 650 εκατ. ευρώ στα 980 εκατ. ευρώ), το θεσμό των σχολικών γευμάτων (πάνω από 152.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε 953 σχολεία) και το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία. Εάν αθροίσουμε τα κονδύλια που διαθέσαμε επιπλέον τα τρία αυτά χρόνια, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, για να στηρίξουμε τις πολιτικές για το παιδί, ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Από 822 εκατ. ευρώ το 2015 στα 1,3 δισ. ευρώ το 2018» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδική αναφορά έκανε η αναπληρώτρια υπουργός και στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, λέγοντας:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Σαν σήμερα, 58 χρόνια πριν, στις 19 Οκτωβρίου του 1960, οι ΗΠΑ αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην Κούβα. Σήμερα, ακόμα και οι σχέσεις των δύο αυτών χωρών που αποτέλεσαν την πρώτη γραμμή του ψυχρού πολέμου, σταδιακά αποκαθίστανται και αναζητούν διεξόδους συνεργασίας. Στην Ελλάδα όμως, κάποιοι επιμένουν στις ψυχροπολεμικές λογικές, προτάσσοντας το ατομικό συμφέρον και τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη πατριωτική γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης, χέρι-χέρι με επικίνδυνες ακροδεξιές μειοψηφίες από τη μια, υψώνει τα λάβαρα του ακραίου εθνικισμού και του αδιέξοδου πατριωτισμού και από την άλλη επιδίδεται σε μυστική διπλωματία. Αδιαφορώντας για τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην απομόνωση. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μία μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η Θεσσαλονίκη μπορεί έτσι να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων. Θα βάλουμε τέλος σε αυτόν τον ψευδεπίγραφο πατριωτισμό, που θέλει μία χώρα να μην λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά να συνεχίσει να λέγεται σκέτο Μακεδονία. Όμως, άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου, όπως ο ίδιος δήλωσε, «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Είναι μία εθνικά επωφελής απόφαση. Λυπάμαι με την παραίτηση του κ. Κοτζιά ο οποίος είχε δουλέψει για τη συμφωνία» δήλωσε η κ. Φωτίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτά τα θέματα σύρθηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει έτσι ενωμένο το κόμμα του και θα αποσπάσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή. Κάνει λάθος. Όμως, συγχρόνως, θρέφει τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό. Σηκώνει τις σημαίες κατά των ξένων, των μεταναστών, των άλλων. Οδηγούμαστε σε τρομακτικές διαιρέσεις. Μετανάστες και Έλληνες, Ρομά και Έλληνες, ομοφυλόφιλοι και μη, τα φαινόμενα στην Άμφισσα, του Ζακ Κωστόπουλου, πληθαίνουν» κατέληξε η κ. Φωτίου.

loading...