in ,

21 ανεκτίμητα μαγειρικά κόλπα που ελάχιστοι γνωρίζουν και θα άφηναν άφωνο μέχρι και τον Άκη Πετρετζίκη

Έχουμε συγκεντρώσει μερικά χρήσιμα κόλπα για την προετοιμασία φαγητού, τον καθαρισμό και την οργάνωση του χώρου μαγειρέματος. Μερικά από αυτά που ίσως τα δεν έχετε υποψιαστεί ποτέ.

Κόλπα μαγειρικής

1. Πώς να αφαιρέσετε γρήγορα τους σπόρους από τα λαχανικά


Για να αφαιρέσετε γρήγορα σπόρους από κολοκύθες ή κολοκυθάκια, χρησιμοποιήστε μια σέσουλα παγωτού. Η αιχμηρή του άκρη αφαιρεί εύκολα τους σπόρους από λαχανικά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να κόψετε μια λεπτή σαλάτα σε φέτες.

2. Πώς να αφαιρέσετε το υπερβολικό λίπος από τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Εάν ένα πιάτο που μαγειρέψατε αποδειχθεί απροσδόκητα πλούσιο σε λιπαρά, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το υπερβολικό λίπος χρησιμοποιώντας μερικά παγάκια και μια χαρτοπετσέτα. Τυλίξτε τον πάγο στην πετσέτα και σκουπίστε το πάνω μέρος από το φαγητό. Ο πάγος θα λειτουργήσει ως μαγνήτης, τραβώντας το λίπος προς αυτόν για να παγώσει και να κολλήσει στην χαρτοπετσέτα.

3. Χρησιμοποιήστε την ζελατίνη περιτυλίγματος σαν επαγγελματίας σεφ

Η ζελατίνη περιτυλίγματός σας τεντώνεται άνισα και σχίζεται; Φυλάξτε τη στο ψυγείο, όπως κάνουν οι επαγγελματίες σεφ. Η κρύα ζελατίνη περιτυλίγματος γίνεται πιο χειριστική, κολλάει και σχίζεται λιγότερο, ελατώνοντας από αυτό το οικείο αίσθημα εκνευρισμού που συνοδεύει την χρήση της.

4. Ξεφλουδίστε τα εσπεριδοειδή εύκολα

Το ξεφλούδισμα των πορτοκαλιών, των λεμονιών ή των μανταρινιών είναι υπερβολικά δυσάρεστο; Δεν θέλετε να καταστρέψετε το μανικιούρ σας αφαιρώντας  αυτή τη σκληρή φλούδα; Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα και το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολο από ποτέ.

5. Καντε το ξεφλούδισμα των βρασμένων αυγών εύκολο

Προσθέστε σόδα ή ξύδι στο νερό με το οποίο βράζετε τα αυγά. Αυτές οι ουσίες μπαίνουν μέσα στα κελύφη και διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους.

6. Πώς να βγάλετε περισσότερο χυμό από τα εσπεριδοειδή σας

Για να συμπιέσετε τις τελευταίες σταγόνες από ένα λεμόνι, πρώτα ψύξτε τα φρούτα στο ψυγείο και στη συνέχεια ζεστάνετε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα.

7. Πώς να τρίψετε το μαλακό τυρί με λιγότερο χάος

Αφήστε το στον καταψύκτη για μισή ώρα πριν το τρίψετε. Το τυρί σκληραίνει και δεν κολλάει στον τρίφτη. Επίσης και το πασπάλισμα γίνετα πιο εύκολο με αυτό τον τρόπο.

8. Πώς να κόψετε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα

Ο καταψύκτης θα σας βοηθήσει και εδώ. Βάλτε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά πριν τα κόψετε. Λάβετε υπόψη ότι αξίζει να το κάνετε αυτό μόνο εάν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τα κρεμμύδια. Μην τα υποβάλετε σε αυτήν τη διαδικασία εάν θέλετε να φτιάξετε μια σαλάτα με αυτά αλλιώς θα χάσουν την σκληρότητά τους.

9. Ο έξυπνος τρόπος βρασίματος των ζυμαρικών

Εάν δεν θέλετε το δοχείο να βράσει ενώ δεν το παρακολουθείτε, τοποθετήστε ένα ξύλινο κουτάλι ή αναδευτήρα πάνω από την κορυφή. Το ξύλο θα εμποδίσει τον αφρό να περάσει την κορυφή της κατσαρόλας.

10. Πώς να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο

Όταν ψηνετε ένα κοτόπουλο (ή άλλο πουλερικό) ολόκληρο, ξαπλώστε το στο στήθος του. Αυτό συμβαίνει επειδή το στήθος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος. Όσο πιο κοντά είναι στην πηγή θερμότητας, τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρεύτει.

11. Λαδόκολλα για cupcakes

Εάν δεν έχετε ειδικές φόρμες για cupcakes, χρησιμοποιήστε λαδόκολλα. Αυτή η μέθοδος έχει το επιπλέον πλεονέκτημα της παραγωγής μη τυπικών cupcakes, τα οποία φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα.

12. Ο σωστός τρόπος για να ζεστάνετε τα ψημένα φαγητά

Όταν ζεσταίνετε πίτσα ή άλλα ψημένα φαγητά στο φούρνο μικροκυμάτων, να βάλετε ένα φλιτζάνι νερό δίπλα τους. Η υγρασία θα αποτρέψη την ζύμη από το υπερβολικό στέγνωμα και θα διατηρήσει την κρούστα τραγανή.

13. Τέλεια ψημένα αυγά

Σπάστε τα αυγά σε ένα τηγάνι για να τα τηγανίσετε, αλλά αντί για φυτικό λάδι προσθέστε λίγο νερό και στη συνέχεια βάλτε το τηγάνι στο μάτι. Ως αποτέλεσμα, θα πάρετε τέλεια αυγά με υγρό κρόκο.

Κόλπα αποθήκευσης

1. Πώς να διατηρήσσετε τα μαγειρεμένα βότανα

Εάν καταψύξετε βότανα σε δίσκο με παγάκια, διατηρείται η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες. Δοκιμάστε να τα καταψύξετε σε νερό ή ελαιόλαδο.

2. Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης ξηρών καρπών

Παγώστε τους ξηρούς καρπούς με κέλυφος για να διατηρήσετε τις θρεπτικές ιδιότητες τους, τη γεύση και το άρωμά τους. Συσκευάστε τα σε σφραγισμένα δοχεία πριν τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Μην ψήσετε τους σπόρους πρώτα, διαφορετικά δεν θα είναι νόστιμα. Οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι ακατέργαστοι και ωμοί. Οι ξηροί καρποί που διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκτήσουν την πικρή επίγευση των ξηρών καρπών που κρέμονται εδώ και λίγο καιρό σε θερμοκρασία δωματίου.

Κόλπα Καθαρισμού

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τα μαντεμένια τηγάνια

Για να αποτρέψετε την σκουριά από το μαντέμι, που μπορεί να προκληθεί με την πάροδο του χρόνου, αποφύγετε να το πλένετε χρησιμοποιώντας κανονικό υγρό πιάτων. Χρησιμοποιήστε το επιτραπέζιο αλάτι.

Αυτή η μέθοδος θα απαλλάξει επίσης το τηγάνι από τις επίμονες οσμές από μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.

2. Πώς να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές στα χέρια σας

Για να αφαιρέσετε την επίμονη μυρωδιά από σκόρδο ή κρεμμύδια από τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε επιτραπέζιο αλάτι ή λεμόνι. Απλώς τρίψτε το στα χέρια σας και ξεπλύνετε με νερό.

3. Πώς να διατηρήσετε λαμπερά τα μαγειρικά σκεύη

Για να επαναφέρετε τη γυαλάδα σε ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη, πλύνετε τα με ένα μείγμα ξυδιού και νερού. Εάν δεν υπάρχουν μεταλλικά μέρη, ένα καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με μούλιασμα όλη τη νύχτα στο ίδιο μείγμα.

4. Καθαρισμός των ξύλινων κουτάλων

Με την πάροδο του χρόνου τα ξύλινα κουτάλια και οι σπάτουλες χάνουν την λάμψη τους και αποκτούν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Φαίνεται ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα πετάξουμε. Ωστόσο, εάν δεν θέλετε να αποχωριστείτε από τον αγαπημένο σας βοηθό κουζίνας, υπάρχει μια άλλη διέξοδος. Βράστε τα ξύλινα κουτάλια σε καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Αυτό θα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και θα τους δώσει μια ζωντάνια.

5. Ο σωστός τρόπος καθαρισμού ξύλων κοπής

Για να αφαιρέσετε τις οσμές και τα υπολείμματα τροφίμων από τα ξύλα κοπής, τρίψτε τα με χοντρό αλάτι και αφήστε τα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια αλείψτε τα με μεσοκομμένο λεμόνι και στεγνώστε τα. Αυτή η διαδικασία είναι εγγυημένη για να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές.

6. Πώς να διατηρήσετε τα βιβλία συνταγών σας καθαρά

Όταν μαγειρεύουμε, χρησιμοποιούμε συχνά ένα βιβλίο συνταγών ή τις δικές μας σημειώσεις. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να ανοίξετε το βιβλίο στον πάγκο μαγειρικής στη δεξιά σελίδα χωρίς να το καταβρέξετε και να το λεκιάσετε. Για να προστατεύσετε τα βιβλία μαγειρικής από αυτές τις δυσάρεστες επιπτώσεις , χρησιμοποιήστε μια κρεμάστρα παντελονιού για να κρατήσετε το βιβλίο ανοιχτό στη σελίδα που χρειάζεστε και να το κρεμάσετε πάνω από τον πάγκο μαγειρικής, όπου θα είναι αρκετά ασφαλές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Έγινε θέαμα η Μενεγάκη: Πήγε γυμναστήριο μετά από 8 χρόνια κι όλες «κρέμασαν» το σαγόνι με αυτά που φορούσε

Τέλος οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από εδώ και πέρα και πρέπει να γνωρίζετε