Πολλοί θεωρούμε τα λαχανικά απολύτως ασφαλή και υγιεινά, όμως η κατανάλωσή τους ωμά κρύβει ορισμένες φορές κινδύνους.
Ορισμένα φυτά που αναπτύσσονται σε υγρά ή βαλτώδη περιβάλλοντα μπορεί να φιλοξενούν προνύμφες, μικροοργανισμούς ή παράσιτα. Εάν δεν πλυθούν και μαγειρευτούν σωστά, οι «αόρατοι» αυτοί εισβολείς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα 5 πιο επικίνδυνα λαχανικά όταν καταναλώνονται ωμά:
Τράπα

Η Τράπα είναι ένα υδρόβιο φυτό που υπάρχει και στην Ελλάδα, γνωστό και ως καστανιά του νερού ή νερόκαστανο. Παράγει έναν καρπό με σκληρό, ξυλώδες περίβλημα, που μοιάζει με μικρό κάστανο με αγκάθια. Μέσα έχει εδώδιμο λευκό πυρήνα (το “νερόκαστανο”).
Επειδή μεγαλώνει σε στάσιμα νερά, μπορεί να έρθει σε επαφή με μικρόβια ή παράσιτα, γι’ αυτό οι καρποί της πρέπει να τρώγονται μόνο καλά μαγειρεμένοι.
Νεροκάρδαμο

Φυτρώνει σε πηγές και ρυάκια. Μπορεί να φιλοξενεί προνύμφες παρασίτων που μολύνουν το συκώτι.
Άγρια ρόκα που φυτρώνει σε χωράφια

Αν κοπεί από μολυσμένα εδάφη (με κοπριά ή στάσιμα νερά), μπορεί να μεταφέρει αυγά σκουληκιών.
Μαρούλι (ιδίως από χωράφια με λιμνάζοντα νερά)

Τα φύλλα του παγιδεύουν εύκολα βακτήρια και παράσιτα· γι’ αυτό χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο και μούλιασμα σε ξίδι ή λεμόνι.
Σέλινο (ιδίως το άγριο / υδρόβιο)

Επειδή συχνά μεγαλώνει σε υγρά ή λασπώδη εδάφη, μπορεί να κρύβει μικροοργανισμούς που προκαλούν εντερικά προβλήματα.
Γενικά όλα τα άγρια χόρτα που μαζεύονται κοντά σε ρυάκια (π.χ. γλυστρίδα, βρούβες, τσουκνίδες) και τα φύκια


Όταν κόβονται από μολυσμένες περιοχές, συχνά κουβαλούν αυγά παρασίτων ή επικίνδυνα βακτήρια. Λόγω του ότι μεγαλώνουν σε λίμνες ή ρυάκια, μπορούν να συγκρατούν αυγά παρασίτων και μικρόβια. Ειδικά η κατανάλωση ωμών φυκιών χωρίς σωστό καθάρισμα μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Σημαντική συμβουλή: Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλένονται σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση να μουλιάζονται σε νερό με ξίδι ή λεμόνι, και για μεγαλύτερη ασφάλεια να καταναλώνονται βραστά ή μαγειρεμένα.