Ποιος μπορείς να αντισταθεί σε μια πιατέλα με ζεστά και ολόφρεσκα μελομακάρονα; Επειδή κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της έχει ξεκινήσει να φτιάχνει τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει τα παιδιά να τρώνε πολλή ζάχαρη, εμείς εδώ στο Infokids.gr σας προτείνουμε την απόλυτη συνταγή για να φτιάξετε λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Ακολουθήστε τη συνταγή μας και σίγουρα θα απολαύσετε οικογενειακώς το αγαπημένο γλυκό στην πιο υγιεινή και απενοχοποιημένη εκδοχή του.
Υλικά
για περίπου 40 μικρά τεμάχια
Για τη ζύμη:
200 γρ χυμός πορτοκαλιού
280 γρ ελαιόλαδο
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το μέλωμα:
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Μέλι
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
ένα ξυλάκι κανέλαςμελομακάρονα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει ώστε να βυθίσουμε μέσα του τα ζεστά μελομακάρονα. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.Σουρώνουμε τον αφρό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Εν συνεχεία φτιάχνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Τα αφήνουμε να αφρίσουν και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.