Υλικά συνταγής
- 1 παπάκι ολόκληρο γύρω στα 3½ κιλά
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 100 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι ρύζι
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 1/2 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
- ο χυμός 2 λεμονιών
- ο χυμός 1 πορτοκαλιού
- 2 φλιτζάνια ζωμό κότας έτοιμο ή σπιτικό
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, λίγο μέλι
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε τη μισό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα συκωτάκια, τα μανιτάρια και το ρύζι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτετε το μισό ζωμό και αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτετε το κουκουνάρι, το μήλο και το μισό χυμό λεμονιού. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Γεμίζετε με αυτό το μείγμα την κοιλιά του παπιού και -αν θέλετε- ράβετε προσεχτικά για να συγκρατήσετε τη γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 °C.
- Τοποθετείτε το γεμιστό παπί σε ένα ταψί και το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατίζετε και ρίχνετε πιπέρι. Περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζωμό και περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
- Ψήνετε τα παπάκι για 3 ώρες περίπου, σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί σε μέτριο φούρνο. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ανεβάζετε το φούρνο στους 200 °C, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αλείφετε με λίγο μέλι πάνω στο παπάκι για να πάρει ωραίο χρώμα.
Συμβουλή
Γύρω γύρω μπορείτε να σκορπίσετε baby πατάτες, ξινόμηλα κομμένα κυδωνάτα, κρεμμύδια.