ΚΑΡΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΝΤΣΕΤΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Αγαπημένο χοιρινό ψητό φούρνου, ένα φαγάκι που το φτιάχνω συχνά σε γιορτινά τραπέζια, γιατί αρέσει στους περισσότερους και γιατί δεν θέλει πολλή φροντίδα, οπότε αφήνει ελεύθερο χρόνο στην νοικοκυρά (σ΄εμένα δηλαδή!) να ασχοληθεί και με τους καλεσμένους της.
Η συνταγή δεν είναι καινούργια, αλλά είναι τελειοποιημένη. Αφού δοκίμασα να φτιάξω ψητό το καρέ φιλέτο και έπειτα την παντσέτα (, στο σπίτι βρεθήκαμε διχασμένοι, καθώς σε άλλους άρεσε το ψαχνό (καρέ) και σε άλλους το λιπαρό (παντσέτα). Η αλήθεια βέβαια είναι πως η παντσέτα ήταν πιο νόστιμη! Ετσι σκέφτηκα να συνδυάσω τα δύο μαζί σε ένα ψητό. Ο χασάπης μου κατάλαβε ακριβώς αυτό που ήθελα να φτιάξω και έκοψε την παντσέτα έτσι ώστε να σκεπάζει ακριβώς το καρέ …
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Το κρέας ψήθηκε υπέροχα και τα λιπαρά της παντσέτας συμπλήρωσαν το ψαχνό φιλέτο. Το απολαύσαμε σερβιρισμένο με το ζουμάκι του και σπιτικό πουρέ πατάτας
Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 1,5 kg ολόκληρο χοιρινό καρέ φιλέτο χωρίς το κόκκαλο,
700 gr χοιρινή παντσέτα
για την μαρινάτα : 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.γ. μέλι,
1 κ.γ. πάστα σκόρδου,
1 κ.γ. ντοματοπελτέ,
1 κ.γ. πάστα πιπεριάς,
1 κ.γ. κοφτή πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο,
1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο,
1 κλωνάρι δεντρολίβανο,
1,5 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Πείτε στον χασάπη σας να ετοιμάσει το φιλέτο, αφαιρώντας τα κόκαλα. Επίσης πείτε του να κόψει την παντσέτα σε πάχος 2-3 εκ. και να ετοιμάσει το κομμάτι έτσι ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει το φιλέτο.
Αναμείξτε όλα τα υλικά της μαρινάτας. Αλείψτε με αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και αφήστε τα τουλάχιστον ένα δίωρο, να μαριναριστούν (μπορείτε να τα αφήσετε και όλη την νύχτα). Τυλίξτε το κομμάτι της παντσέτας γύρω από το φιλέτο και δέστε το με σπάγκο κουζίνας, όπως δένουμε το ρολό.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Βάλτε το κρέας στην γάστρα, ρίξτε από επάνω όση μαρινάτα περίσσεψε, σκεπάστε την γάστρα και βάλτε την στον ζεστό φούρνο. Έπειτα από 1 ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και αφήστε το να ψηθεί 2 ώρες ακόμη. Όταν ανοίξετε την γάστρα αν δεν έχει ξεροψηθεί το κρέας, βάλτε το για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε το κρέας να σταθεί ένα εικοσάλεπτο, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε, χωρίς να διαλυθεί. Με το ζουμάκι του μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα γκρέϊβυ και να το σερβίρετε με την σάλτσα.