in

Τανέα (ποντιακή γιαουρτόσουπα)

Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • μπόλικος ψιλοκομμένος δυόσμος
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα δύο φλιτζάνια νερό να βράζει και ρίχνουμε το ρύζι.
  2. Καθώς το ρύζι βράζει, παίρνουμε ζεστό νερό από την κατσαρόλα και το βάζουμε λίγο λίγο στο γιαούρτι (που έχουμε ρίξει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας ώστε να πάρει τη θερμοκρασία του και να το ζεστάνουμε σιγά σιγά για να μην κόψει (όπως κάνουμε με το αυγολέμονο).
  3. Μετά από 10′-12′, αφού βράσει το ρύζι, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα γιαουρτιού στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  4. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με τον δυόσμο μέχρι να λιώσει. Αφού λιώσει το προσθέτουμε και αυτό στη σούπα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

ΚΥΠΡΟΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΝΤΟΣ | Συνταγή για ποντιακή σούπα τανέα. Μια ιδιαίτερη «γιαουρτόσουπα» με ρύζι και δυόσμο σύμφωνα με τη συνταγή της κ. Κίτσας που συνάντησε ο Πέτρος Μαουνατζής. 

Όπως είπε στο ICookGreek φίλος της σελίδας μας με ποντιακές ρίζες, αυτή η παραλλαγή με ρύζι συνηθίζεται στην Ελλάδα επειδή είναι εύκολο υλικό, προσιτό και οικείο.  Ωστόσο η σούπα γίνεται ακόμη καλύτερη με κους κους (και με γιαούρτι σακούλας).


Συναντιέται και με το όνομα «Τανωμένος σο(υ)ρβάς» και στην παραδοσιακή εκδοχή της φτιαχνόταν με «κορκότο», ένα είδος σπασμένου σιταριού, και «πασκιτάν», γαλακτοκομικό που θυμίζει ρευστό γιαούρτι ή ξινόγαλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Ψαρόσουπα με ρύζι και αυγολέμονο

Συνταγή για τέλεια ρολάκια πίτσας!