Υλικά (∼120 ντολμαδάκια)
- ½kg αμπελόφυλλα φρέσκα
- 400g ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
- ½kg κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι δυόσμο
- 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα
- 4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- 3 λεμόνια
- 150g ελαιόλαδο
- 150g νερό, για τη γέμιση
- 2 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. πιπέρι
Πλένουμε και κάνουμε στοίβες τα φύλλα. Τα ζεματάμε λίγα-λίγα σε βραστό νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε 2-3 φορές να φύγει όλο το περιττό άμυλο. Πλένουμε κι όλα τα αρωματικά και τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά. Τα ψιλοκόβουμε μέσα στο μπωλ που έχουμε βάλει το ρύζι. Ανακατεύουμε.
Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε 2-3 φορές να φύγει όλο το περιττό άμυλο. Πλένουμε κι όλα τα αρωματικά και τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά. Τα ψιλοκόβουμε μέσα στο μπωλ που έχουμε βάλει το ρύζι. Ανακατεύουμε.