Η Θεσσαλία βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, αυτή τη φορά λόγω μιας επιδημίας πανώλης που πλήττει τα αιγοπρόβατα της περιοχής.
Ως αποτέλεσμα, το αρνί και τα παϊδάκια έχουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία, τις σούβλες και τις σχάρες, προκαλώντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο για το μέλλον του.
Η αγορά κρέατος και η εστίαση επηρεάζονται έντονα, καθώς τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο, παρά την έλλειψη αιγοπρόβειου κρέατος, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές δεν ζητούν αυτά τα είδη λόγω καλοκαιριού.
Ο κλάδος επικεντρώνεται στο μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό, με τον κ. Ρίζο να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουν γρήγορα το πρόβλημα. Ωστόσο, αν τα μέτρα συνεχιστούν, δεν αποκλείεται αύξηση τιμών στα διαθέσιμα κρέατα.
Οι ταβέρνες και τα ψητοπωλεία στη Λάρισα προσαρμόζουν τα μενού τους, στρέφοντας την προσοχή τους σε άλλα είδη κρέατος. Ο Αδάμος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, σημειώνει ότι η επιδημία της πανώλης αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, αλλά την αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία.
Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων δημιουργεί προκλήσεις και στην προμήθεια κρεάτων, με τους καταναλωτές να επιλέγουν περισσότερο κοτόπουλο. Ο κ. Ρίζος εξηγεί ότι, ενώ η πανώλη επηρεάζει τα ζώα, δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα αρθούν σύντομα και η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα.
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών συνεπειών, όπως έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. Η πανώλη μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, αλλά και μέσω του αέρα και του μολυσμένου εξοπλισμού, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Η απομείωση του ζωικού κεφαλαίου ειδικά σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα (ονομασίας προέλευσης), όπως φέτα και γραβιέρα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τις ποσότητες γάλακτος που θα είναι διαθέσιμες στην αγορά από Σεπτέμβρη. Τα νέα συμβόλαια για προμήθεια γάλακτος θα ξεκινήσουν να συζητιούνται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Οπως τονίζει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης τυροκομείου στην Ελασσόνα κ. Ραφαήλ Τσακνάκης, «όσοι συνεργάζονταν με μονάδες που είχαν κρούσματα, οπότε έχουν θανατωθεί τα ζώα τους, θα αναζητήσουν αλλού ποσότητες. Αυτό σημαίνει αύξηση της ζήτησης για πρώτη ύλη, που βέβαια μπορεί να φέρει και αύξηση της τιμής». Αξίζει να σημειωθεί ότι για να παρασκευαστεί ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 λίτρα γάλα, ενώ για ένα κιλό γραβιέρα χρειάζονται 7-8 λίτρα γάλα.
Ο αριθμός των μονάδων στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσματα έχει ξεπεράσει πλέον τις 37 σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Ροδόπη.
Οσον αφορά τα αιγοπρόβατα που παραδοσιακά σφάζονται για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, πηγές από την αγορά των κρεοπωλείων τονίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σφαγές, ωστόσο «όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Μετά το κρούσμα στη Ροδόπη ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανησυχούν, ωστόσο γίνεται κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια. Στη μονάδα που βρέθηκε θετική είχαν έρθει καινούργια ζώα (γεννήτορες) το χρονικό διάστημα 16-18 Ιουλίου, τα οποία και προφανώς έφεραν την ασθένεια. Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεννήτορες οι οποίοι ήρθαν από τη Δυτική Ευρώπη βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με άλλες, όπου βρίσκονταν αιγοπρόβατα από τη Ρουμανία που έφεραν τον ιό.
Οι γεννήτορες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πολλές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διασπαρεί η νόσος. Στη συγκεκριμένη μονάδα βρίσκονταν 273 ζώα, τα οποία θα θανατωθούν. Ο κ. Φωτεινιάς επισημαίνει, πάντως, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού εφόσον ένα εργαστήριο για την ανίχνευση εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα είχε εξοπλιστεί, αλλά «ποτέ δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τώρα θα ήταν πολύ σημαντικό να λειτουργεί ένα κέντρο αναφοράς στην περιοχή», τονίζει.
Ιχνηλάτηση
Στο μεταξύ στη Θεσσαλία, από όπου ξεκίνησε η νόσος, συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, έχουν ιχνηλατηθεί σχεδόν 400.000 ζώα σε σύνολο 1.480 κτηνοτροφικών μονάδων. Σε 33 εξ αυτών βρέθηκαν ζώα που είχαν μολυνθεί με τον ιό και τα οποία θανατώθηκαν. Συνολικά 12.000 ζώα έχουν θανατωθεί. «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό αριθμό αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου», σχολίασε ο ίδιος.
Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε
Ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία στο πασχαλινό γεύμα είναι το ψητό αρνί με την τραγανή πετσούλα του, που είναι ταυτόχρονα ζουμερή. Ωστόσο, συνηθίζουμε να το προετοιμάζουμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα συχνά να περισσεύει για τις επόμενες ημέρες.
Τα υπολείμματα από το πασχαλινό ψητό αρνί μπορούν να μετατραπούν σε έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ για τις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες, καθώς με την προσθήκη λίγων επιπλέον υλικών, αναδεικνύονται σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό γεύμα.
Αφαιρώντας την πέτσα, το κρύο αρνίσιο κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος αλλαντικού, τέλειο για σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και ως μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Επιπλέον, με την προσθήκη μερικών απλών υλικών, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό γλυκόξινο πιάτο, πίτα, ή ένα αρωματικό ριζότο με την χρήση λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.
Σπιτική πίτα με αρνί ή κατσίκι:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- αρνί ή κατσίκι
- 200 γρ. Τυρί ρεγκάτο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα
- μαϊντανός
- κρεμμύδια
- μάραθος, άνηθος
- γιαούρτι
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Πως θα τη φτιάξεις
- Ψιλοκόβεις το αρνί που περίσσεψε και τα υπόλοιπα υλικά σου.
- Σε λίγο λάδι σοτάρεις το κρέας.
- Προσθέτεις τα κρεμμύδια και συνεχίζεις το σοτάρισμα.
- Έπειτα προσθέτεις το μάραθο και το μαϊντανό, ανακατεύεις καλά.
- Λαδώνεις ένα ταψί, στρώνεις το ένα φύλλο και από πάνω απλώνεις το γιαούρτι, στη συνέχεια τη γραβιέρα κι από πάνω το κρέας.
- Τέλος ρίχνεις το ρεγκάτο.
- Σκεπάζεις την πίτα με το δεύτερο φύλλο και χαράζεις σε κομμάτια.
- Λαδώνεις ξανά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C.
Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα:
- Ανακατέψτε 3-4 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας με 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού.
- Ετοιμάστε βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο και ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιαντρο.
- Αλατίστε και ανακατέψτε με αυτό το μείγμα αρνιού. Σερβίρετε με μαρούλι και ψημένες αραβικές πίτες.
Σαλάτα με φασόλια και φέτα
- Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια (ακόμη και από κονσέρβα, αρκεί να τα ξεπλύνετε και να τα στραγγίσετε), 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φέτα, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3-4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και 2 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας.
- Ετοιμάστε μία βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, λίγο ξερό βασιλικό και περιχύστε με αυτό τη σαλάτα. Ανακατέψτε και σερβίρετε με ψημένο ζυμωτό ψωμί.
Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και δεντρολίβανο:
- Σοτάρετε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο και 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους, με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
- Αφού μαραθούν τα λαχανικά, ρίξτε 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ, 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 1 κουταλάκι τριμμένο ξερό δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά φρέσκο, λίγο θυμάρι και ελάχιστη ζάχαρη.
- Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
- Βράστε ξεχωριστά τα ριγκατόνι, στραγγίστε τα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
- Αφήστε τα να πάρουν μία βράση για 1-2 λεπτά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού
- Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια 3 μελιτζάνες, 5-6 κολοκυθάκια και 4 ντομάτες.
- Βάλτε τα σε ένα ταψί με 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ραντίστε τα με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα στους 200ο C για 30 λεπτά.
- Βάλτε τα ψημένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος (σχετικά βαθύ) και ρίξτε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά προσθέτοντας 1 κουταλιά ξερά ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο και εστραγκόν).
- Χτυπήστε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια γιαούρτι με 2 αβγά, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο.
- Σκεπάστε με το μείγμα αυτό τα λαχανικά με το κρέας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρετε.
Ριζότο με κάρδαμο και τζίντζερ
- Ξεκινήστε το ριζότο σοτάροντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε στο σοτάρισμα 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και 5-6 σπόρους κάρδαμου (τους σπάζετε και χρησιμοποιείτε τα μαύρα σποράκια).
- Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας και συνεχίστε με την παρασκευή του ριζότου όπως την ξέρετε. Ο συνδυασμός του τζίντζερ με το κάρδαμο αρωματίζει το ριζότο και κάνει πιο δροσερό το αρνίσιο κρέας.
Παραλλαγή στο στρογκανόφ
- Σοτάρετε σε 3 κουταλιές βούτυρο 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδου.
- Ρίξτε 500 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Σβήστε με λίγο μπράντι και ρίξτε στο μείγμα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα.
- Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή με ταλιατέλες.
Με γλυκόξινη σάλτσα
- Ψιλοκόψτε 2 ξερά κρεμμύδια, 2 καρότα, 3 κολοκυθάκια και 2 πολύχρωμες πιπεριές.
- Σοτάρετέ τα σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν, ρίξτε στην κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
- Ανακατέψτε 2 κουταλιές ξίδι με 2 κουταλιές κέτσαπ και 2 κουταλιές μέλι και ρίξτε τα στα σοταρισμένα λαχανικά με το αρνάκι, αλατίστε και το γλυκόξινο αρνάκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πίτα του βοσκού
Για μείγμα με αρνί
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κιλά ψητο αρνί έτοιμο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/8 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμόσετε το πάχος, όπως απαιτείται)
- 2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα (καρότα- αρακά)
Για την επικάλυψη πατάτας
- 2 1/2 κιλά πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Για μείγμα αρνιού
Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.
Για την επικάλυψη πατάτας
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι η με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, το ρίχνουμε στον πουρέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ πάνω από το μείγμα του κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το περισσευούμενο φαγητό;
-Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει ή να ξαναζεσταθούν ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη 2 ώρες μετά το μαγείρεμά τους κι αν ο καιρός είναι ζεστός, το διάστημα αυτό μειώνεται στη μία ώρα.
-Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, μη φυλάσσετε τα αποφάγια για περισσότερες από 4 ημέρες και αν σας μυρίσουν περίεργα ή έχουν αμφίβολη όψη, καλύτερα να μην τα δοκιμάσετε.
-Όταν τα ξαναζεστάνετε, φροντίστε να τα ζεστάνετε καλά, γιατί αν είναι μισο-ζεσταμένα, αυξάνετε την πιθανότητα δηλητηρίασης. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε σωστά καθώς τα ζεσταίνετε στους 80 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποκτήσει το φαγητό την ίδια θερμοκρασία παντού.
-Τοποθετήστε το φαγητό που περίσσεψε σε μικρά και χαμηλά τάπερ και καλύψτε τα καλά. Μην τα βάζετε ακριβώς δίπλα σε άλλα τάπερ και προτιμήστε να αφήνετε λίγο κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να ψύχονται καλύτερα. Τα μικρά μεγέθους τάπερ, επίσης, πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, αφού στα μεγάλα, το φαγητό που βρίσκεται στη μέση παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια ορατή αλλοίωση στο φαγητό.