Αφράτες ζαμπονοτυρόπιτες σαν αυτές του κυλικείου με πανεύκολο και σπιτικό φύλλο. Τα σχολεία ξεκίνησαν και σίγουρα όλες οι μανούλες ψάχνουμε ένα νόστιμο κολατσιό για τα παιδιά μας. Ζαμπονοτυρόπιτες λοιπόν στο άψε σβήσε.
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 1 ποτήρι χλιαρό
- μαγιά 1 φακελάκι
- ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι
- αυγα 1
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 500 γραμμάρια κόκκινο
Για την γέμιση
- σάλτσα ντομάτας 250 γραμμάρια
- ένταμ 250 γραμμάρια τριμμένο
- γκούντα 250 γραμμάρια τριμμένο
- ζαμπόν 10 φέτες
Για το άλειμμα
- κρόκους αυγού 1
- σουσαμι Κατά βούληση
Πλησιάζει το παιδικό πάρτι του παιδιού και θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας και στους φίλους τους, πίτες με αγνά υλικά; Θέλετε να δώσετε κολατσιό στο σχολείο για να τσιμπολογούν τα παιδιά; Τότε αυτές οι ζαμπονοτυρόπιτες είναι για εσάς.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις Ζαμπονοτυρόπιτες σαν αυτές του κυλικείου:
Σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο γάλα με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη σε 20 μπαλάκια. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και παίρνουμε 2 μπαλάκια ζύμης. Ανοίγουμε τα 2 μπαλάκια ζύμης σε φύλλα. Στο ένα φύλλο βάζουμε σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν, τριμμένο ένταμ και τριμμένη γκούντα και κλείνουμε το πιτάκι μας με το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μπαλάκια. Αλείφουμε τα πιτάκια με τον χτυπημένο κρόκο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.