Πριν, δεν ήξερα πόσο σημαντικό είναι να καταψύχω τα ωμά αυγά, μέχρι που η γειτόνισσά μου μου αποκάλυψε αυτό το κόλπο 😲 Τώρα μοιράζομαι το μυστικό και μαζί σας ⬇️⬇️
Τα αυγά κότας είναι ένα πανίσχυρο τρόφιμο που όλοι πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, και οι μαγειρικές τους εφαρμογές είναι πραγματικά ατελείωτες!
Ωστόσο, η διάρκεια αποθήκευσης των αυγών είναι μικρή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να παρατείνουμε τη φρεσκάδα τους και πώς να τα καταψύξουμε σωστά.
Μοιράζομαι μαζί σας τα κόλπα των έμπειρων νοικοκυρών και τα life hacks που θα κάνουν τις καθημερινές σας μαγειρικές ευκολότερες.
Πώς να καταψύξετε σωστά τα ωμά αυγά;
Η κατάψυξη των αυγών με κέλυφος δεν είναι καλή ιδέα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, η ασπράδι και ο κρόκος διαστέλλονται, προκαλώντας ρωγμές στο κέλυφος. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αυγό σπάει και γίνεται ακατάλληλο για χρήση.
Αλλά υπάρχει μια απλή μέθοδος που βοηθά να διατηρηθούν τα ωμά αυγά στην κατάψυξη:
Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα ελαφρά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφη υφή (αλλά όχι αφρό).
Ρίξτε το μείγμα σε καλούπια για πάγο, καλούπια για μάφιν ή σε σιλικόνη. Αν θέλετε, προσθέστε μια πρέζα αλάτι ή ζάχαρη, ανάλογα με τα πιάτα που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά.
Αυτά τα καταψυγμένα αυγά παραμένουν φρέσκα για έως 12 μήνες και είναι κατάλληλα για αρτοποιία, ομελέτες και άλλα πιάτα.
Για να μην μπερδεύετε το ασπράδι με τον κρόκο, μπορείτε να τα καταψύξετε ξεχωριστά. Για αυτό, χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια, τοποθετήστε τους σε διαφορετικά δοχεία και καταψύξτε τα.
Τα βραστά αυγά μπορούν επίσης να καταψυχθούν, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Η καλύτερη επιλογή είναι να καταψύξετε μόνο τους κρόκους, καθώς το ασπράδι χάνει την υφή του και γίνεται ελαστικό μετά την απόψυξη.
Πώς να το κάνετε:
Βράστε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τοποθετήστε τους κρόκους σε αεροστεγές δοχείο και καλύψτε τους με νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Τοποθετήστε το δοχείο στην κατάψυξη. Οι κρόκοι διατηρούνται έτσι για έως 6 μήνες.
Πώς να αποψύξετε τα αυγά σωστά;
Για να διατηρήσετε τη γεύση και την υφή, είναι σημαντικό να αποψύξετε τα αυγά σωστά:
Ωμά αυγά: Μεταφέρετέ τα από την κατάψυξη στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Αυτή η αργή διαδικασία αποψύξης διατηρεί την υφή τους.
Βραστά αυγά: Οι κρόκοι μπορούν να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ ή να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ασπράδια: Αν έχετε καταψύξει τα ασπράδια ξεχωριστά, αφήστε τα για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.