Συνταγή για ζύμη πασπαρτού για πολλές παρασκευές, αφού μπορούμε με την ίδια ζύμη να φτιάξουμε αφράτα ψωμάκια, πίτσα, πιροσκί και πεϊνιρλί καθως και όλων των λογιών τα πιτάκια. Θα μας λύσει τα χέρια για το σχολικό κολατσιό και όχι μόνο. Επίσης μοιραζόμαστε μαζί σας και μία συνταγή για ψωμάκια μπριός με αυτήν την ζύμη, για να δείτε αποτέλεσμα!!
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 500 γραμμάρια χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και κάτι
- ελαιολαδο Μισό φλιτζάνι
- ζαχαρη 100 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
- αυγα 1
- ασπραδια 1
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο
Πολλές φορές οι νοικοκυρές ψάχνουν μία ζύμη που να καλύπτει όλες τις ανάγκες τους. Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις διαρκώς νέες συνταγές και δεν είναι εύκολο να φτιάχνεις κάθε φορά καινούριες ζύμες. Επειδή κι εμείς τα ίδια με εσάς τραβάμε, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία ζύμη για πίτσα, ψωμάκια, πιροσκί και πεϊνιρλί.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την ζύμη πασπαρτού:
Ψωμάκια μπριός για σάντουιτς αφρός στην κυριολεξία .Μία ζύμη πασπαρτού για πίστες, για πιροσκί για πείνιρνι για ότι φανταστείτε..
Εκτέλεση για την ζύμη πασπαρτού
Αρχικά διαλύουμε στο χλιαρό φρέσκο γάλα την ξερή μαγιά και το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό, το ασπράδι αυγού, την ζάχαρη και το αλάτι.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Παίρνουμε μία λεκάνη και την λαδώνουμε. Βάζουμε μέσα στην λαδωμένη λεκάνη την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Εκτέλεση για τα ψωμάκια μπριός με την ζύμη πασπαρτού
Μπορούμε να φτιάξουμε ψωμάκια μπριός με αυτήν την ζύμη. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε μπαλάκια των 150 γραμμαρίων και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Ανοίγουμε έπειτα το κάθε μπαλάκι σε φυλλαράκια και τα διπλώνουμε δίνοντας μακρόστενο σχήμα.
Αλείφουμε το κάθε ψωμάκι με χτυπημένο κρόκο αυγού το οποίο το έχουμε αναμείξει με λίγο φρέσκο γάλα. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για περίπου μισή ώρα. Ψήνουμε στους 160 ή 180 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα τον φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά.