ΥΛΙΚΑ
- 1 κούπα βιταμ
- Μισή κούπα καλαμποκέλαιο
- 4 αυγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- Μισή κούπα γάλα εβαπορέ
- Μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Ξύσμα λεμονιού
- 2 βανίλλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 μπέικιν
- 3 κούπες γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η διαδικασία για την παρασκευή του κέικ είναι η κλασική που όλοι γνωρίζουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να έχουν αναμιχθεί ομοιογενώς τα υλικά μεταξύ τους. Έπειτα, φροντίζουμε να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε τη φόρμα μας, ώστε το κέικ να ξεκολλήσει εύκολα μόλις είναι έτοιμο.
Ψήνουμε το κέικ μας για περίπου μία ώρα σε μέτριο φούρνο, στους 170 βαθμούς, όπως κάνω εγώ στον δικό μου φούρνο! Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πρόοδο του ψησίματος. Μετά από 35 με 40 λεπτά, ανοίγουμε προσεκτικά το φούρνο και βυθίζουμε μια λεπτή λάμα μαχαιριού στο κέικ για να ελέγξουμε αν χρειάζεται επιπλέον χρόνο ψησίματος.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην ανοίγουμε το φούρνο νωρίτερα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει το κέικ να καθίσει και να μην φουσκώσει σωστά! Αυτή η υπέροχη συνταγή.
Παραλλαγή: Ακολουθεί συνταγή για ένα εύκολο και γρήγορο κέικ γιαουρτιού με άρωμα λεμόνι.
Υλικά
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. γιαούρτι
3 αυγά
180 γρ. ζάχαρη
120 ml. λάδι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή, χτυπώντας τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με το μίξερ έως ότου να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας στο μπολ το γιαούρτι και το λάδι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ. Προσθέτουμε αργά το αλεύρι και τις βανίλιες, ανακατεύοντας.
Τρίβουμε με τον τρίφτη πάνω από τα υλικά στο μπολ ένα λεμόνι, δίνοντας άρωμα στο μίγμα. Ανακατεύουμε με τη μαρίζ το μίγμα με απαλές κινήσεις.
Παίρνουμε μία φόρμα για κέικ και αφού τη βουτυρώσουμε στο εσωτερικό της, την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε στη φόρμα το μίγμα από το μπολ , και με τη μαρίζ το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου έως ότου να ροδίσει. Με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε κατόπιν το κέικ για να δούμε εάν έχει ψηθεί καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπολείμματα στην οδοντογλυφίδα είναι ένδειξη ότι το κέικ δεν έχει ψηθεί σωστά.
Όταν βεβαιωθούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε ένα μεγάλο πιάτο και αφού αφαιρέσουμε τη φόρμα, πασπαλίζουμε μέσω ενός σουρωτηριού το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Διακόσμηση: Μπορούμε να στολίσουμε το κέικ, βάζοντας πάνω από τη ζάχαρη άχνη, φέτες από λεμόνι.