in ,

Καλό του ταψιού.. αλλά σαν αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια δεν έχει!

Ακολουθήστε τα βήματα για να δημιουργήσετε ατομικά γαλακτομπουρεκάκια. Απολαυστικό επιδόρπιο που θα θέλετε και δεύτερο κομμάτι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ένα σύρμα.

Παράλληλα, σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε:


  • 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ κορν φλάουρ
  • 2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση. Όταν παρατηρήσουμε ότι οι κορυφές του σύρματος στέκονται, είναι σχεδόν έτοιμο. Εγώ το αφήνω για ένα λεπτό ακόμα για να σφίξει λίγο περισσότερο. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ βούτυρο γάλακτος.

Η συνταγή βγάζει περίπου 15-20 κομμάτια (τα πακέτα φύλλου κρούστας συνήθως περιέχουν 15 φύλλα, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε δύο). Διπλώνουμε κάθε φύλλο στα τέσσερα, βουτυρώνοντας (150-200 γρ λιωμένο βούτυρο σε μπολ). Σε κάθε διπλωμένο φύλλο, βάζουμε 1½ κ.σ κρέμα, διπλώνουμε πρώτα τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρόλο, όχι πολύ σφιχτά.

Τοποθετούμε τα ρολά κολλητά σε ένα πυρέξ, ώστε να γεμίσει τελείως το σκεύος. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 180°C με αέρα. Όταν ροδίσουν καλά, τα βγάζουμε από το φούρνο.

Σιρόπι

Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.σ γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ λεμόνι

Βράζουμε για 7 λεπτά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Τέλος, ρίχνουμε το σιρόπι στα γαλακτομπουρεκάκια. Καλή επιτυχία!

Για να πετύχεις τέλεια ατομικά γαλακτομπουρεκάκια, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

1. Σωστή κρέμα

  • Ανακάτεμα συνεχώς: Όταν φτιάχνεις την κρέμα, μην σταματάς να ανακατεύεις για να μη σβολιάσει.
  • Χρησιμοποίησε φρέσκο γάλα: Δίνει πλούσια γεύση και καλύτερη υφή.
  • Βούτυρο στο τέλος: Πρόσθεσε το βούτυρο μόλις κατεβάσεις την κρέμα από τη φωτιά.

2. Τραγανό φύλλο

  • Αλείφεις καλά με βούτυρο: Χρησιμοποίησε λιωμένο βούτυρο και άλειψε κάθε φύλλο για τραγανό αποτέλεσμα.
  • Διπλά φύλλα: Για κάθε μπουρεκάκι, τύλιξε την κρέμα σε 2-3 φύλλα για καλύτερο κράτημα.
  • Καλό τύλιγμα: Πρόσεξε να μην αφήσεις ανοιχτές άκρες, ώστε να μη χυθεί η κρέμα στο ψήσιμο.

3. Σιρόπιασμα

  • Ζεστό γλυκό – κρύο σιρόπι: Πάντα σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο με κρύο σιρόπι για να μην πανιάσει.
  • Σιρόπι με ισορροπία: Αν το θέλεις πιο ελαφρύ, μπορείς να βράσεις το σιρόπι για 4-5 λεπτά αντί για 6-7, ώστε να είναι λίγο πιο αραιό.

4. Ψήσιμο

  • Χαμηλή θερμοκρασία (160-170°C) και αργό ψήσιμο: Έτσι το φύλλο γίνεται χρυσαφένιο και τραγανό χωρίς να καεί.
  • Μην ανοίγεις τον φούρνο συχνά: Διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή για ομοιόμορφο ψήσιμο.

💡 Extra tip: Πριν τα σερβίρεις, πασπάλισε λίγη κανέλα για έξτρα άρωμα!

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

EKTAKTO: Μεγάλη φωτιά τώρα – Έχουμε έναν vεκpό

Σφηκοφωλιές έξω και μέσα από το σπίτι – Πώς να απαλλαγείς και τρόποι να κρατήσεις τις σφήκες μακριά