in ,

Φανταστικό γίνεται μπουκιά και συχώριο – θεσπέσιο γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας Βηρυτού

Για την κρέμα:

  • 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αβγά
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 250 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
  • Φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά χυμός λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με ένα πινέλο κουζίνας.


Τοποθετούμε 5 φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντάς τα καλά και στα πλάγια.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα και σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.

Ενώνουμε απαλά τη μαρέγκα με τους κρόκους στο μπολ, προσέχοντας να μην κόψει η μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίσει να πήζει η κρέμα, κάνοντάς την παχύρρευστη και βελούδινη. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά.

Μαζεύουμε τα πλαϊνά των φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω. Χαράζουμε επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια.

Περιχύνουμε την επιφάνεια με μπόλικο βούτυρο και ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Όταν το γλυκό βγει από το φούρνο και είναι καυτό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά πάνω στα φύλλα, φροντίζοντας να βραχούν καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι. Προσοχή: δεν το σκεπάζουμε, γιατί οι ατμοί θα το χαλάσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιήστε καλό και μπόλικο βούτυρο αγελάδος, βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι είναι κρύο και το γλυκό καυτό. Μην το σκεπάζετε και μην το κόβετε πριν κρυώσει τελείως. Ακολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα και προσέξτε τις αναλογίες.

Υλικά για ένα ταψί 35 εκ. διάμετρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Απίστευτη θέα, εντυπωσιακό εσωτερικό: Νέα αρχή, νέο ξεκίνημα σε νέο σπίτι για Δημήτρη Αλεξάνδρου μετά τον χωρισμό από Τούνη – Φωτoγραφίες

Το θαúμα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπή, προκαλεί Δέоς – «Είμαι η Παρασκευή!» Η εμφάνιση της Αγίας