Το σκόρδο είναι ένα βασικό μπαχαρικό που ενισχύει τη γεύση αμέτρητων οικογενειακών γευμάτων.
Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, δεν είναι όλο το σκόρδο καλής ποιότητας ή μεγάλης διάρκειας. Ακολουθούν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε σκόρδο για να εξασφαλίσετε ότι θα πάρετε το καλύτερο:
1. Οι σκελίδες του σκόρδου είναι πολύ αραιά τοποθετημένες
Οι βολβοί σκόρδου με σκελίδες που είναι πολύ αραιά μεταξύ τους και έχουν εν μέρει χάσει την προστατευτική τους φλούδα μπορεί να φαίνονται ελκυστικοί επειδή είναι μεγάλες και εύκολες στο ξεφλούδισμα. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το σκόρδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε αυτόν τον τύπο. Χωρίς το εξωτερικό στρώμα, οι σκελίδες είναι πιο επιρρεπείς σε μούχλα, οξείδωση και βλάστηση.
Για καλύτερη διάρκεια ζωής, επιλέξτε βολβούς με σφιχτά τοποθετημένες σκελίδες που παραμένουν καλά προσκολλημένες στο κοτσάνι και καλύπτονται από χοντρή, άθικτη φλούδα. Αυτό βοηθά στην προστασία του σκόρδου από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιβραδύνει την οξείδωση και παρατείνει τη φρεσκάδα του.
2. Μαλακές σκελίδες σκόρδου
Ελέγχετε πάντα τη σκληρότητα των σκελίδων πιέζοντάς τες απαλά. Αν τις αισθανθείτε πολτώδεις ή πολύ μαλακές, το σκόρδο είναι πιθανόν χαλασμένο. Ακόμη κι αν όλος ο βολβός δεν είναι σφιχτός και δεν τον αισθάνεστε συμπαγή, είναι καλύτερο να αποφύγετε την αγορά του σε μεγάλες ποσότητες. Το μαλακό σκόρδο είναι πιο ευάλωτο στη μούχλα, συρρικνώνεταιμε τον χρόνο και χάνει γρήγορα την ποιότητά του.
3. Ρυτιδιασμένη ή μαλακή εξωτερική φλούδα
Σκόρδο με ρυτιδιασμένη ή μαλακή εξωτερική φλούδα ίσως δεν έχει στεγνώσει σωστά μετά τη συγκομιδή. Όταν η διαδικασία ξήρανσης δεν είναι πλήρης, η φλούδα συγκρατεί υγρασία, με αποτέλεσμα ένα πιο ήπιο άρωμα και μεγαλύτερο κίνδυνο μούχλας κατά την αποθήκευση.
Ένας άλλος λόγος για αυτή την υφή μπορεί να είναι ότι το σκόρδο συλλέχθηκε πρόωρα, πριν ωριμάσει πλήρως. Κακές συνθήκες ξήρανσης και αποθήκευσης μπορεί να κάνουν τις σκελίδες μαλακές, επηρεάζοντας την ποιότητά τους.
Αν καταλήξετε με τέτοιο σκόρδο και θέλετε να το αποθηκεύσετε περισσότερο, αφήστε το στον ήλιο για μερικές ακόμη μέρες μέχρι να αφυδατωθεί πλήρως. Στη συνέχεια, φυλάξτε το σε διχτυωτή σακούλα ή καλάθι σε χώρο με καλό εξαερισμό.

4. Υπερβολικά λευκό σκόρδο
Οι εξαιρετικά λευκοί βολβοί σκόρδου με μεγάλες, ομοιόμορφες σκελίδες συχνά προσελκύουν τους αγοραστές. Ωστόσο, αυτοί είναι συνήθως εισαγόμενοι, ιδιαίτερα από την Κίνα. Είναι εύκολοι στο ξεφλούδισμα και βολικοί στη χρήση, αλλά έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία και πιο ήπιο άρωμα συγκριτικά με το ντόπιο σκόρδο, ειδικά με τις ποικιλίες με μωβ φλούδα.
Αυτό το είδος σκόρδου χρησιμοποιείται συχνά σε εστιατόρια και στη μαζική μαγειρική λόγω της ευκολίας του. Ωστόσο, για μαγειρική στο σπίτι, είναι καλύτερο να επιλέγετε ντόπιο σκόρδο, ιδιαίτερα με μωβ φλούδα, για πιο πλούσια γεύση και υψηλότερη διατροφική αξία.