Υλικά
4 κούπες περίπου αλεύρι μαλακό,ίσως χρειαστεί και λίγο επιπλέον
25 γρ. μαγιά νωπή
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1 αβγό
1 κ.σ. γλυκάνισο
1 ½ κούπες νερό
1/2 κ.γ. αλάτι
για το στόλισμα
σουσάμι,καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος
λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και το αλάτι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά
ή όσο χρειάζεται,ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό,
το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι,το βούτυρο,
το αβγό,το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε
μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. τοποθετούμε τη ζύμη μας,κρατώντας λίγη
για το στόλισμα του ψωμιού.
Αν έχουμε τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού
(στο κέντρο και στα 4 άκρα του σταυρού) και πασπαλίζουμε
με σουσάμι.Διαφορετικά,κάνουμε με το ζυμαράκι μας λουλουδάκια,φύλλα,ζώα
ή ό,τι άλλο θέλουμε(η παράδοση θέλει τα στολίδια να αντιπροσωπεύουν τη
δουλειά του κυρίου του σπιτιού) και τα κολλάμε πάνω στο ψωμί.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με
αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα,στα 15 με 20 λεπτά περίπου,το
σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο,για να μην αρπάξει πολύ, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
ΣΗΜ:Μπορούμε να προσθέσουμε το γλυκάνισο όπως είναι μέσα στη
ζύμη χωρίς βράσιμο.
Τότε όμως η παρουσία του θα είναι περισσότερο έντονη.
Διαλέξτε αυτό που εσείς προτιμάτε.
Τη συνταγή μού έστειλε η φίλη Πόπη Τζάνη.