in

Ταχινόπιτες για την σαρακοστή σε δυο εκδοχές

Ταχινόπιτες ΄

400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 gr. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
35 ml. Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
285 ml. ζεστό νερό


Για τη γέμιση

300 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
150 gr. ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση

Η ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100 ml. από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Εκδοχή 1η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισόποσα κομμάτια περίπου 100 gr. το καθένα. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο απλώνουμε ταχίνι σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του. Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μαστίχα ή καρδάμωμο και τη γέμιση με πορτοκάλι και λεμόνι.
– Για να κόψουμε ευκολότερα το ρολό στη δεύτερη εκδοχή το βάζουμε 25-30 λεπτά στην κατάψυξη.
– Όσο περισσότερο ταχίνι έχουν οι ταχινόπιτες τόσο πιο νόστιμες είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Γέροντας Παισιος: Τι είχε πει για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Μακάριος είναι όποιος κατά Θεόν ταπεινώνει τον εαυτό του