Βεβαίως αν είμαστε λάτρεις της σοκολάτας, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κακάο στη συνταγή και να το κάνουμε δίχρωμο (μαρμπέ).
Το κέικ των παιδικών μας χρόνων
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
• 2½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 5 αυγά μέτρια
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
• 2 βανίλιες ή 3 – 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα – πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και μετά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Έπειτα βάζουμε τ’ ασπράδια στο μίξερ ή σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτικαι τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα
Ακολούθως προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2′ – 3′ ακόμη.
Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε διαδοχικά στον κάδο, τη μαρέγκα και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1′ – 2′ ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ψήνουμε στον αέρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ ή στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40′ με 45′.
Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για 5′ – 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, κι αν θέλουμε το πασπαλίζουμε και από πάνω με ζάχαρη άχνη, αλλιώς μπορούμε να απλώσουμε πραλίνα φουντουκιού.
— Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, γιατί το κέικ μπορεί να μην φουσκώσει και να μας χαλάσει.
faghta-giagias.blogspot.com