Υλικά συνταγής
- πένες: 500 γρ., βρασμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους
- κιμάς μοσχαρίσιος: 500 γρ.
- κιμάς χοιρινός: 250 γρ.
- κρεμμύδι: 1 τριμμένο στον τρίφτη
- σκόρδο: 3 σκελίδες, χτυπημένες σε γουδί μαζί με αλάτι
- αυγό: 1 χτυπημένο
- μπαγιάτικο ψωμί (ψίχα): 2 φέτες, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
- μαϊντανός: 2 κουταλιές, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
- άσπρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι: για το πασπάλισμα
- ελαιόλαδο: για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα ντομάτας και το σερβίρισμα
- ντομάτες φρέσκες ή κονσέρβα: 400 γρ., αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι του τσαγιού
- κρεμμύδι: 1, τριμμένο στον τρίφτη
- σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
- άνηθος ή μαϊντανός: 2-3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
- μπαχάρι: 2-3 κόκκοι
- ζάχαρη λίγη
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια -εκτός από το ελαιόλαδο και το αλεύρι- και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Κατόπιν πλάθετε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε ελαφρά. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί, όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.
- Για τη σάλτσα ντομάτας, αχνίζετε το κρεμμύδι σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το μπαχάρι, λίγη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό.
- Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα ένα ένα τα κεφτεδάκια, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτετε στη σάλτσα τον άνηθο ή τον μαϊντανό. Ανακατεύετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους και τις πένες και σερβίρετε.
Mix & Match
Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια, ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, μαμαδίστικο, μυρίζει οικογενειακή, χαλαρή μάζωξη γύρω από ένα τραπέζι κι ένα μπουκάλι Αγιωργίτικο.