Πολλές φορές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική το απλό είναι και το καλύτερο. Σήμερα λοιπόν θα σας φτιάξω ένα υπέροχο γλυκό, μια σοκολατόπιτα με πέντε μόνο υλικά συν νεράκι που αν το φτιάξετε θα σας κοστίσει μόλις 2.5€ για περίπου δέκα μερίδες!
Είναι μια συνταγή που την έχω χρόνια και την έχω φτιάξει αμέτρητες φορές για τους φίλους και την οικογένεια μου. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα , ενώ το καλό είναι ότι δεν περιέχει καθόλου βούτυρο ή μαργαρίνη. Έτσι λοιπόν μπορείτε να το απολαύσετε με λιγότερες ενοχές. Για παραλλαγή μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1κς κανέλα ή 1 κς στιγμιαίο καφέ αν προορίζετε το κέικ για ενήλικες
Υλικά για το κέικ
1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
½ ποτήρι αραβοσιτέλαιο
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι νερό
4κς κακάο
3 αβγά
Προαιρετικά:
1 βανίλια
1/2κγ αλάτι
Για το σιρόπι
2/3 ποτηριού νερό
2/3 ποτηριού ζάχαρη
3κς κακάο
Τρόπος παρασκευής.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood τη ζάχαρη με τα αβγά σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το κακάο και χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι (μαζί με το αλάτι, και τη βανίλια αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο, ώστε να γίνει μια ρευστή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά σε σιρόπι.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αφήνουμε 15 λεπτά να παγώσει λίγο, περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε για να το απορροφήσει καλά.
Καλή επιτυχία!