Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει να μαγειρεύει ένας άντρας σε αυτή τη ζωή είναι τα μακαρόνια. Με λίγη προσπάθεια και σωστά υλικά μπορείς να βελτιστοποιήσεις την όποια ικανότητα έχεις στο να φτιάχνεις μακαρονάδες. Το καλοκαίρι προσφέρεται.
Επιστρέφοντας από τη θάλασσα στο σπίτι, θες να φας κάτι γρήγορο, όχι τόσο ζεστό και σχετικά ελαφρύ. Οι μακαρονάδες που θα δεις παρακάτω είναι γρήγορες στην εκτέλεση και πολλές από αυτές αρκετά ελαφριές για το στομάχι σου. Χωρίς κρέμες και κρέας που μπορεί να σε βαρύνουν, χωρίς πολλά υλικά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
>>> Μεγάλη ποικιλία σε είδη κουζίνας που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη!
Δεν ανακαλύπτουμε και την Αμερική με αυτές τις μακαρονάδες ούτε είμαστε σεφ για να σου δώσουμε τις καλύτερες συνταγές. Αλλά αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας είναι σίγουρο ότι θα φτιάξεις ένα τίμιο φαγητό για εσένα και την παρέα σου.
Γενικές κατευθύνσεις
– Οι συνταγές είναι για 1 πακέτο μακαρόνια 500g
– Αλάτι βάζεις και στα μακαρόνια όταν βράζουν και στις σάλτσες
– Το πιπέρι είναι δική σου υπόθεση
– Μην φοβηθείς να πειραματιστείς, ειδικά με τα μπαχαρικά
– Τα τυριά που προτείνω στις συνταγές είναι κυρίως ιταλικά. Υπάρχουν όμως πολλά αντίστοιχα ελληνικά τυριά τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Με ντοματίνια
Προτεινόμενο ζυμαρικό: Spaghetti ή Casarecce. Τα Casarecce τα έφεραν τώρα τελευταία και στην Ελλάδα και είναι πολύ ωραίο ζυμαρικό.
Υλικά
12-16 ντοματίνια, 250 γρ. mozzarella (ή ξινομυζήθρα), 2 σκελίδες σκόρδο, μερικά φύλλα βασιλικού
Προετοιμασία
Ξεκινάς να βράζεις τα ζυμαρικά σου. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο μαζί με το ψιλοκομμενο (ή ακόμα καλύτερα λιωμένο) σκόρδο και το τσιγαρίζεις. Κόβεις τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζεις με την εσωτερική πλευρά να κοιτάζει το τηγάνι (όχι όπως στη φωτό δηλαδή). Τα ντοματίνια θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μαγειρευτούν σε αυτά για λίγη ώρα. Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί μαζί τους ή να τα ανακατεύεις. Όταν τα δεις να μαραζώνουν λίγο και να μαζεύουν, είναι έτοιμα. Κλείνεις τη φωτιά και προσθέτεις τα φύλλα βασιλικού στο τηγάνι, ανακατέυοντας ελαφρά για να πάρε άρωμα. Προσθέτεις τα ζυμαρικά και ανακατεύεις καλά. Τελευταία κόβεις την mozzarella σε κομματάκια και την προσθέτεις είτε στα ζυμαρικά, ανακατεύοντας είτε σε κάθε πιάτο ξεχωριστά, αν δεν θες να λιώσει στο ανακάτεμα λόγω θερμοκρασίας. Όπως και να ‘χει, η γεύση του βασιλικού με το σκορδατο ντοματίνι θα σε αποζημιώσει. Εναλλακτικά της mozarella που είναι σχετικά αδιάφορη γευστικά μπορείς να βάλεις ξινομυζήρθα.
Κρύα μακαρονάδα με χειροποίητο pesto και κομμάτια παρμεζάνας
Προτεινόμενο ζυμαρικό: Fusili, γιατί είναι πολύ ωραία στη σαλάτα, και παγιδεύουν το pesto στις πτυχές τους.
Υλικά
1 μεγάλο κομμάτι παρμεζάνας, ένα ματσάκι φύλλα βασιλικού, 2 σκελίδες σκόρδο, μια χούφτα κουκουνάρι, 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, λάδι με το μάτι
Προετοιμασία
Κατ’ αρχάς αν δεν θες να φτιάξεις μόνος σου pesto ή δεν έχεις τα εργαλεία, μπορείς να πάρεις και ένα βαζάκι να βάλεις. Για να το φτιάξεις μόνος σου, παίρνεις ένα γουδοχέρι και ένα μπωλ και αρχίζεις σταδιακά να λιώνεις το σκόρδο μαζί με τα φύλλα βασιλικού. Λιώνεις όλο το σκόρδο από την αρχή με μερικά φύλλα και στη συνέχεια προσθέτεις ολοένα και περισσότερα. Όταν τελειώσεις με τα φύλλα βασιλικού προσθέτεις το κουκουνάρι σε δύο δόσεις και λιώνεις. Στην συνέχεια προσθέτεις και την τριμμένη παρμεζάνα σε δύο δόσεις και λιώνεις. Αυτό το μείγμα που έχεις δημιουργήσει μπορείς να το κρατήσεις αρκετές ημέρες στο ψυγείο. Όσο θες να χρησιμοποιήσεις, το βάζεις σε ένα άλλο μπωλ, το περιχύνεις με λάδι και ανακατεύεις καλά. Το πόσο “λαδερό” θα είναι το pesto σου είναι δικό σου θέμα. Η δική μου πρόταση είναι να βάλεις λίγο λάδι γιατί και η παρμεζάνα βγάζει το δικό της.
Αφού βράσεις τα μακαρόνια και τα αφήσεις σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτεις το πέστο και ανακατεύεις καλά, να πάει σε όλα τα μακαρόνια. Αφήνεις τα μακαρόνια σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ώστε να κρυώσουν πριν τα σερβίρεις. Λίγο πριν τα σερβίρεις, παίρνεις το κομμάτι της παρμεζάνας και το σπας σε μικρά βραχάκια τα οποία και ανκατεύεις στα κρύα πλέον μακαρόνια.
Προφανώς, αυτή η μακαρονάδα γίνεται και ζεστή. Απλά ανακατεύεις τα μακαρόνια με το πέστο όσο είναι ζεστά και σερβίρεις.
Γαριδομακαρονάδα
Προτεινόμενο ζυμαρικό: Linguini, που είναι λίγο πιο στιβαρό από το spaghetti και έχει πιο γεμάτη γεύση.
Υλικά
400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες για σάλτσα, 12-15 γαρίδες, 1 κρεμμύδι μέτριο, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο μαϊντανό
Προετοιμασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και τα σωτάρουμε σε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Αν πάρεις φρέσκες γαρίδες και όχι κατεψυγμένες, θα ήταν καλό να τις μαγειρέψεις χωρίς το κέλυφος στο κάτω μέρος αλλά με το κεφάλι. Αφού πάρουν χρώμα το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτεις τις γαρίδες στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και αυτές. Μόλις πάρουν χρώμα τις αφαιρείς από το τηγάνι αφήνοντας στο τηγάνι το ζουμί που έχουν βγάλει. Σε αυτό το ζουμί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι μαζί με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. (Το αν θα κάνεις σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες ή θα βάλεις κονσέρβα, είναι πάλι δικό σου θέμα). Αφού βράσει η σάλτσα, προσθέτουμε ξανά τις γαρίδες στην σάλτσα, μαζί με ό,τι ζουμί εχουν βγάλει εκεί που τις είχες αφήσει. Τις αφήνουμε να βράσουν μόνο 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε και αυτόν στην σάλτσα που βράζει. Τέλος, προσθέτουμε τα βρασμένα μας linguini στο τηγάνι και ανακατέυουμε πριν σερβίρουμε.
Aglio olio
Πρoτεινόμενο ζυμαρικό: Spaghetti. Βασικά δεν έχω δει ποτέ aglio olio με άλλα ζυμαρικά
Υλικά
4 σκελίδες σκόρδο, 150 ml λάδι, 1 πιπεριά peperoncino, τριμμένη παρμεζάνα
Προετοιμασία
Τα peperoncini δεν είναι απαραίτητα, ειδικά αν δεν σου αρέσουν τα καυτερά. Όσο βράζουν τα μακαρόνια σου, βάλε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι στη φωτιά. Ρίξε μέσα το λάδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Σωτάρισε για αρκετή ώρα μέχρι το σκόρδο να πάρει χρώμα. Μην το κάψεις γιατί θα πικρίσει. Όταν βράσουν τα μακαρόνια, πρόσθεσέ τα στο τηγάνι και ανακάτεψε καλά σε μέτρια φωτιά. Σέρβιρε με παρμεζάνα ή και σκέτα.
Amatriciana
Προτεινόμενο ζυμαρικό: Bucatini, μιας και είναι το παραδοσιακό ζυμαρικό που σερβίρουν την μακαρονάδα αυτή στην γενέτειρά της, το Amatrice.
Υλικά
150 γρ. pancetta ή μπέικον, 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά σε flakes, 2 μέτρια κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 400 γρ. ντοματάκια για σάλτσα, τριμμένη παρμεζάνα ή pecorino
Προετοιμασία
Προτείνουμε pancetta ή χοντροκομμένο bacon γιατί είναι πανδύσκολο να βρεις guanciale στην Αθήνα. Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι σωτάρεις το κρεατικό σου σε λάδι μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει λίγο τραγανό. Προσθέτεις την πιπεριά και ανακατεύεις. Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να σταματάς να ανακατεύεις. Όταν ροδίσουν όλα, προσθέτεις τις ντομάτες και κατεβάζεις λίγο την ένταση της φωτιάς, αφήνοντας να βράσει για 15 με 20 λεπτά.
Σουρώνεις τα μακαρόνια, ελάχιστη ώρα πριν είναι έτοιμα, κρατώντας 1 φλυτζάνι από το νερό βρασίματος. Προσθέτεις τα μακαρόνια στο τηγάνι αφού έχει βράσει η σάλτσα, προσθέτεις και το φλυτζάνι το νερό και αφήνεις να βράσουν τα μακαρόνια με τη σάλτσα για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτεις το τριμμένο τυρί είτε στο τηγάνι είτε στα πιάτα.