-
2 κιλά βερύκοκα (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια)
-
1 1/2 kg ζάχαρη
-
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
-
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
Βήματα
-
Πλένουμε καλά τα βερύκοκα,
τα καθαρίζουμε από τυχόν χτυπήματα κλπ. κ τα κόβουμε στη μέση, στα τρία ή στα τέσσερα (όσο πιο πολλά κομμάτια τα κόψουμε,τόσο λιγότερη φλούδα θα φαίνεται στην μαρμελάδα μας όταν γίνει κ τόσο πιο γρήγορα θα λιώσουν τα βερίκοκα μας. Εγώ έχω κόψει στα τέσσερα, γιατί εμεις προτιμάμε να είναι να νιώθουμε λιγότερα κομμάτια όταν την τρώμε), αφαιρώντας το κουκούτσι. Τα ζυγίζουμε να είναι 2kg. -
Κ τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό (θα σας φανεί λίγο το νερό, όμως πιστέψτε με θα βγάλουν πολύ νερό τα βερίκοκα) να σιγοβράσουν μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 10′
-
Στην συνέχεια ριχνουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
-
Αφήνουμε τη μαρμελάδα (μισοσκεπασμενη στην αρχη κ μολις παρει εμπρός το βρασιμο ξεσκεπαζουμε, γιατί θα μας φούσκωσει κ θα χυθεί) να σιγοβράσει σε χαμηλή προς δυνατή φωτιά για άλλα 30′-40′ μέχρι να λιώσουν τα βερύκοκα, ανακατεύοντας συχνά (με προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλήσει κ να καούμε) για να μην κολλήσει (καλό θα ήταν αν μας κολλήσει να αλλάξουμε αμέσως κατσαρόλα)
-
Ξαφρίζουμε όταν γεμίσει η επιφάνεια αφρούς με την βοήθεια μιας τρυπητης κουταλας
-
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιών 10′ (υπολογίστε από τον συνολικό χρόνο βρασμού, που σας λέω παραπάνω, δηλαδή στα 20′ ή στα 30′ αναλόγως) πριν κατεβάσουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά🔥.
Την αφήνουμε τουλάχιστον μια νύχτα για να κρυώσει καλά. -
Μικρά μυστικά*: 1)Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη Όταν θα στάξουμε με την κουτάλα μας μία σταγόνα από την μαρμελάδα μας σε ένα πιατάκι και δεν θα απλώσει! 2) Αν πριν σβησουμε την μαρμελάδα διαπιστωσουμε πως μπορεί να έχει αρκετά νερά ακόμα βράζουμε για αλλά 10′-15′ παραπάνω.
-
Ξαφρίζουμε για μια τελευταία φορά μόλις την σβήσουμε μέχρι να απομακρυνθούν οι τελευταίοι αφροι (γιατί αν τους αφήσουμε μόλις κρυώσει η μαρμελάδα θα γίνουν πέτσα)
-
Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε την μαρμελάδα μας (αφού πρώτα ανακατεψουμε με ένα κουτάλι την μαρμελάδα, να σπάσουν τυχόν μεγάλα κομμάτια φλούδας) σε γυάλινα ζεστά αποστειρωμενα βάζα (με την βοήθεια ενός γαντιού ή σιλικόνης φούρνου) που κλείνουν καλά, αναποδογυρίζουμε κ αφήνουμε για μερικές ώρες να κρυώσει τελείως το βάζο με την μαρμελάδα μας
-
(φυλάμε σε σκοτεινό κ δροσερό ντουλάπι η στο ψυγείο μας κ διατηρούμε για 1 χρόνο περίπου..αν κ που εγώ την έχω κρατήσει κ παραπάνω από 1 χρόνο κ ήταν μια χαρά κ τέλεια σαν να την είχα φτιάξει χθες).
-
Αποστείρωση βάζων: Πλένουμε με όσο πιο ζεστό-καυτο νερό αντέχει το χέρι μας τα βάζα με τα καπάκια τους.. Τοποθετούμε στο φούρνο στους 200° για 10′-15′. Αφαιρούμε προσεκτικά με την βοήθεια ενός γαντιού ή σιλικόνης φούρνου.