Υλικά
Για το κέικ
2 και 1 τέταρτο της κούπας τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
1 κουτ.γλυκού . μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ, γλυκού αλάτι
¾ κούπα τσαγιού βούτυρο να είναι ξεπαγωμένο μαλακό
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
1 κούπα τσαγιού καλά χτυπημένο βουτυρόγαλα [συνταγή να το φτιάξουμε μόνοι μας παρακάτω]
Εκτέλεση κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° με την σχάρα και βουτυρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα για κέικ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τη βανίλια.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε αρκετή ώρα για να μην μυρίζουν στο κέικ μας .
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και το βουτυρόγαλα .
Προσθέτουμε σταδιακά και σε χαμηλή ταχύτητα τα κοσκινισμένα αλεύρι,αλάτι,μπέκιν σόδα να γίνουν ένα..
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ μέχρι να ροδίσει (περίπου 35-40’)
. Όταν είναι ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα καραμέλας:
1 ζαχαρούχο γάλα
2 – 3 κ. σούπας μαργαρίνη
Εκτέλεση
Βράζουμε 1 ζαχαρούχο κλειστό με νερό να το σκεπάζει για 2 ώρες [αν φτιάχνουμε συχνά γλυκά βράζουμε μαζί κι άλλα κουτιά ζαχαρούχο γάλα να υπάρχει στο ντουλάπι να το χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί.και να μην καίμε πολύ ρεύμα δεν χαλάει ]
Το ανοίγουμε πάντα ΜΟΝΟ όταν έχει κρυώσει το αδειάζουμε σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε να γίνει ρευστό,περιχύνουμε το κέικ μας αφού έχει σοροπιαστεί [δείτε παρακάτω τρόπο ]και το γαρνίρομαι προαιρετικά με καρύδια μισά κομμένα .
Σιρόπι
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 κούπες τσαγιού νερό
3 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού η πορτοκαλιού για άρωμα
και φλούδα από λεμόνι η πορτοκάλι ανάλογα την προτίμηση
Βράζουμε για 5-10 λεπτά ,βγάζουμε τις φλούδες και σιροπιάζομαι .
Πως το σιροπιάζομαι
Κρύο το κέικ ζεστό το σιρόπι .Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο που έχει ψηθεί με ένα ξύλινο καλαμάκι η οδοντογλυφίδα το τρυπάμε εδώ κι εκεί και ρίχνουμε το σιρόπι με την βοήθεια μιας κουτάλας γιατί αν το ρίξουμε γέρνοντας την κατσαρολίτσα θα χαλάσει το κέικ σε εμφάνιση .
Πως φτιάχνουμε βουτυρόγαλα
Μπορούμε να το φτιάξουμε με 2 τρόπους αν δεν βρούμε εύκολα έτοιμο στο Σούπερ μάρκετ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . διαλέξτε όποιον σας βολεύει πιο πολύ .
1ος τρόπος
Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή φρέσκο γάλα πλήρες με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού! Αφήνουμε το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι πανέτοιμο για χρήση!
2ος τρόπος
Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ¼ φλιτζάνι φρέσκο γάλα πλήρες. Αφήνουμε το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι έτοιμο για χρήση!
Για να αποφύγετε την διαδικασία του καραμελωμένου ζαχαρούχου αν θέλετε αγοράστε έτοιμο από τα σούπερ μάρκετ.