Υλικά:
- ¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
- 1 κεσέ γιαούρτι
- 3,5 κούπες αλεύρι
- 3 κουταλάκια μπέικιν
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι σόδα
- ½ κούπα χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (ή γλάσο λεμονιού)
Επί το έργον:
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι .
- Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη , το ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα να αναμειχθεί κι αυτό. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ και
αδειάζουμε το διάλυμα στο μείγμα μας. - Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε ίσα για να ενσωματωθεί και να
πάρουμε ένα πηκτό χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο ή σε δύο μικρότερες καλολαδωμένες και αλευρωμένες αν είναι μεταλλικές (αν είναι σιλικόνης δεν
χρειάζεται). - Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα, αν το βάλουμε σε δύο φόρμες. Αν το βάλουμε σε μία, πιθανόν να χρειάζεται κανένα δεκάλεπτο ακόμη.
- Ούτως ή άλλως, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ και ελέγχουμε αν βγαίνει καθαρή η λάμα του.
- Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα αφού το βγάλουμε από το φούρνο, και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις:
1)Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα
λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν
βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.
2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1
κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…
3)Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού
διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν
τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται…
ΠΗΓΗ: xrysessyntages.gr