Τα γιαπράκια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε κάθε μπουκιά. Απολαύστε τα γιαπράκια σας ζεστά, συνοδευμένα με γιαούρτι ή φέτες λεμονιού!
ΥΛΙΚΑ
- Ένα μέτριο λάχανο
- Ένα κιλό ανάμικτο κιμά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
- Τρία ξερά κρεμμύδια (τριμμένα για καλύτερη γεύση)
- Ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο (προτιμήστε το παρθένο για πιο πλούσια γεύση)
- Ένα φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (ή άλλο ρύζι που προτιμάτε)
- Μια κουταλιά πελτέ (για ένταση στη γεύση)
- Χυμό από τρία λεμόνια (φρέσκος χυμός για καλύτερο αποτέλεσμα)
- Γλυκό κόκκινο πιπέρι (για χρώμα και γεύση)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, σε μια κατσαρόλα, ζεματίζουμε το λάχανο για να μαλακώσουν τα φύλλα του και να μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε πιο εύκολα. Αφού τα φύλλα είναι έτοιμα, επιλέγουμε τα πιο λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τον κιμά, φροντίζοντας να τρίψουμε τα κρεμμύδια για να ενσωματωθούν καλύτερα. Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, βάζουμε μια ποσότητα κιμά στο κέντρο και το τυλίγουμε προσεκτικά, δημιουργώντας ένα μικρό πακετάκι.
Τα σκληρά κομμάτια του λάχανου τοποθετούνται στον πάτο της κατσαρόλας για να προστατεύσουν τα γιαπράκια κατά το βράσιμο. Καλύπτουμε με νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Για να διατηρήσουμε τα γιαπράκια στη θέση τους, καλύπτουμε με ένα μεγάλο φύλλο λάχανου και ένα πιάτο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα. Αν δεν έχετε ειδική κατσαρόλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική.