Σας έχει τύχει ποτέ να φτιάξετε ρύζι, να σας περισσέψει λίγο και να σκεφτείτε «Θα το βάλω στο ψυγείο να το ξαναζεστάνω αύριο»; Προσέξτε!
Αν και φαίνεται ακίνδυνο, η λάθος αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού μπορεί να γίνει ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία σας. Σήμερα, θα σας αποκαλύψουμε γιατί η αποθήκευση ρυζιού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά ώστε να παραμείνει ασφαλές και νόστιμο.
Γιατί ναι, το ρύζι, η βασική τροφή σε τόσες πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης επικίνδυνων βακτηρίων αν δεν το χειριστούμε προσεκτικά μετά το μαγείρεμα. Λάβετε το λοιπόν υπόψη σας, επειδή αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προστατεύσουν την οικογένειά σας, επιτρέποντάς σας παράλληλα να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γεύματα.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΡΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Μετά το μαγείρεμα, το ρύζι εισέρχεται σε επικίνδυνη ζώνη εάν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο επιβιώνει από τη διαδικασία μαγειρέματος και πολλαπλασιάζεται γρήγορα εάν το ρύζι κρυώσει αργά ή μείνει εκτός ψυγείου.
Όταν καταναλώνετε μολυσμένο ρύζι, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακό πόνο
- Οξεία διάρροια
Το πιο παράξενο είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόλις 1 ώρα μετά την κατανάλωσή του και πολλοί άνθρωποι δεν υποψιάζονται ότι το ρύζι είναι ο ένοχος.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα κάθε φορά που μαγειρεύετε ρύζι και σας περισσεύει:
Μην το αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο για περισσότερο από 1 ώρα.
Αυτό είναι το χρονικό όριο για την αποτροπή του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων.
Απλώστε το ρύζι σε ένα φαρδύ σκεύος ή τοποθετήστε το σε ένα ξεσκέπαστο δοχείο για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Μόλις κρυώσει, το πολύ 1 ώρα μετά το μαγείρεμα, φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το απευθείας στο ψυγείο.
Καταναλώστε εντός 24 έως 48 ωρών. Όχι περισσότερο.
Όταν το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι το ρύζι είναι καυτό, πάνω από 70°C.
Μην το ξαναζεστάνετε ποτέ περισσότερο από μία φορά.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ
Το λευκό, το καστανό ή το ρύζι μπασμάτι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.
Τα βακτήρια δεν αλλάζουν τη μυρωδιά ή τη γεύση του ρυζιού, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να το χειρίζεστε σωστά.
Το απλό ξαναζέσταμα δεν είναι αρκετό, καθώς η τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Bacillus cereus δεν καταστρέφεται από την χαμηλή θερμότητα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ BONUS: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΨΥΞΩ;
Μπορείς να το κάνεις! Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Κρυώστε γρήγορα το ρύζι όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
- Χωρίστε το σε μικρές μερίδες.
- Χρησιμοποιήστε σακούλες ή δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη.
- Σημειώστε την ημερομηνία.
- Μπορεί να διατηρηθεί κατεψυγμένο έως και 1 μήνα.
- Κατά την απόψυξη, μην το αφήνετε στον πάγκο. Βάλτε το απευθείας στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε τηγάνι, μέχρι να ζεσταθεί πολύ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού χωρίς να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αλλά ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ανησυχία.
Επειδή δεν είναι μόνο να το μαγειρεύετε καλά, πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να το αποθηκεύετε σωστά!