Είπα να κάνω τα αγαπημένα κουλουράκια πορτοκαλιού – τα λατρεύουμε που μοσχομυριζει το σπίτι πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα (σχεδόν) ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1/2 φακελάκι μπέικιν
- Αλεύρι γ.ο.χ. μέχρι να αποκτήσουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχίστε βάζοντας όλα τα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται. Ανακατέψτε αρχικά με ένα σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι σας.
Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά και έπειτα ξεκινήστε να πλέκετε τις πλεξούδες.
Ψήστε στους 170°C για περίπου 10 λεπτά. Μην ανησυχήσετε αν τα δείτε μαλακά, καθώς όταν κρυώσουν θα σφίξουν.
(Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η κλασική του νες, 200ml).
Έχεις διάθεση για μια ακόμη εξαιρετική συνταγή; Δες πώς να φτιάξεις αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού. Είναι μια υπέροχη ιδέα!
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε. Τα τρίβουμε ελαφρά στον τρίφτη, προσέχοντας να μην πάρουμε την άσπρη φλούδα τους.
Απλώνουμε το ξύσμα σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε για μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεραθεί.
Στη συνέχεια, το τρίβουμε στο μπλέντερ και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι.
Είναι έτοιμο για τσουρέκια, κουλουράκια, κέικ και όποια άλλη συνταγή απαιτεί ξύσμα πορτοκαλιού.
Διατηρείται στο ντουλάπι.
Μοσχοβολάει
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις ξύσμα από λεμόνι και περγαμόντο.