in ,

Αuτή είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει τα πιο μολυσμένα τυριά

Ποιες χώρες και ποια γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν τις περισσότερες παραβιάσεις ασφάλειας τροφίμων το 2024

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων για τους κινδύνους στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προειδοποίησης και συνεργασίας ACN. Η έκθεση αποκαλύπτει αύξηση 8% στον συνολικό αριθμό κοινοποιήσεων (9.460) το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ όπως και τα προηγούμενα έτη, τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό κοινοποιήσεων μη συμμόρφωσης (16%), κυρίως λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

cheese hero


Το  γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 3% (245) του συνόλου των κοινοποιήσεων στο ACN. Από αυτά, το 51% σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους για την υγεία με περιπτώσεις μικροβιακής μόλυνσης (π.χ. Listeria monocytogenes, Escherichia coli που παράγει τοξίνη shiga (STEC) και ορισμένες περιπτώσεις μούχλας και ζυμομυκήτων. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ξένα σώματα (θραύσματα πλαστικού, μετάλλου ή ξύλου), καθώς και μη συμμόρφωση που σχετίζεται με την επισήμανση, την επεξεργασία και την αποθήκευση. Οι κατηγορίες γαλακτοκομικών που ενεπλάκησαν περισσότερο είναι τα τυριά και προϊόντα τυριού με 60%, τα προϊόντα νωπού γάλακτος 27% και διάφορα άλλα (γιαούρτια, σκόνες, κρέμες) 13%.

Συνολικά, οι περισσότερες ειδοποιήσεις αφορούσαν σε μόλυνση από Listeria monocytogenes (67%) και ακολουθεί το E.coli (25%), η σαλμονέλα (3%) Yersinia enterocolitica (3%), Staphylococcus aureus (1%) και Bacillus cereus (1%). Τα προϊόντα από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία ενεπλάκησαν συχνότερα το 2024, με τη Γαλλία να συνδέεται με τον μεγαλύτερο αριθμό ειδοποιήσεων για μη ασφαλή τυροκομικά.

different cheeses

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παθογόνου μόλυνσης μέσω προϊόντων νωπού γάλακτος για το 2024 είναι η κοινοποίηση για τυρί από κατσικίσιο νωπό γάλα που ήταν μολυσμένα με Yersinia enterocolitica από τη Γαλλία. Η κοινοποίηση, που υποβλήθηκε από την Ολλανδία, αρχικά ανέφερε μόλυνση από Yersinia σε τυριά σε κρουαζιερόπλοιο των ΗΠΑ. Σταδιακά, μέσω περισσότερων ερευνών από άλλα κράτη μέλη, αποκαλύφθηκε ότι το προϊόν διανεμήθηκε σε 30 χώρες και στην Ελλάδα, με 181 αναφερόμενες τροφικές δηλητηριάσεις που συνδέθηκαν με την κατανάλωσή του στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο. Η Yersinia enterocolitica μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα. Συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος μπορεί συνήθως να εμφανιστούν 2 έως 7 ημέρες μετά την κατάποση.  Eάν εξαπλωθεί συστηματικά μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα σήψη.

333 5 scaled

Οι ειδοποιήσεις σχετικά με άλλες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και υποψίες απάτης συχνά επισημαίνουν ζητήματα που σχετίζονται με την ιχνηλασιμότητα, την ακατάλληλη τεκμηρίωση, την ψευδή δήλωση προέλευσης προϊόντων, την κακή χρήση προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και την παραποίηση προϊόντων, όπως η χρήση αδήλωτων προσθέτων (π.χ. ασκορβικό οξύ στο τυρί) ή η υποκατάσταση (είδη γάλακτος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

«Ώρα καλή, λεβεντόπαιδό μας»: «Pαγiζει» καρδιές το σuγκλovιστικo «Avτio» του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη στον Μιχάλη Χατζηδάκη

Κατερίνα Καινούργιου: Το πανό – έκπλnξη στο μαγαζί του Παναγιώτη Κουτσουμπή μετά την πρόταση γάμου