in ,

Χωρίς ούτε ένα ραγισμένο, κατακόκκινα, δεν ξεβάφουν καθόλου: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως να βάψεις αυγά με 100% επιτυχία

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα κόκκινα αυγά.

Παρακάτω θα δείτε όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αυγά. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους είναι το βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
Μην βάφετε φρέσκα και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.
Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.

 

Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.

Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.

Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.

Το βράσιμο πασχαλινών αυγών μπορεί να γίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά το βάψιμο αυγών τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο.

 

Πάμε για το βάψιμο των αυγών!

Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τ σφιχτά.

Βγάλτε ένα ένα τα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.

Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.

Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.

Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα-ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί “ταξίδεψε” στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού.

Στη λαογραφία, το αυγό συμβολίζει τη γέννησης της ζωής και της δημιουργίας, ενώ το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο συμβολισμό του αίματος που έχυσε ο Χριστός την ώρα που ήταν πάνω στο Σταυρό.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Ποιοι ήταν οι 12 μαθητές του Χριστού που άφησαν τα πάντα και τον ακολουθńσουν

Ξανθός, κούκλος & γυμνασμένος: Ο σύντροφος της Σοφίας Μουτίδου είναι ο άντρας-πόθος όλων των γυναικών