in ,

Δεν εiχαμε ιδέα: Οι κάτοικοι της Ικαρίας ζοuν μέχρι τα 100 και ορκiζονται σε αuτήν την τροφή

Το μέλι είναι μία υπερτροφή, η οποία χαρίζει μακροζωία, γιαυτό και την προτιμούν στην Ικαρία, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου.

Ειδικότερα, μία ειδικός γαστρονομίας υπογράμμισε ότι η συστηματική κατανάλωση μελιού μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί κάτοικοι του ελληνικού νησιού ζουν μέχρι τα 100.


Η Νταϊάνα Κόχυλα, Ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, με καταγωγή από την Ικαρία, επισημαίνει ότι το ωμό μέλι θα μπορούσε να συμβάλλει στην μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.

Είτε ωμό είτε όχι, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι έχει μια σειρά από οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, τα οποία συνδυαστικά με άλλους παράγοντες, θα μπορούσαν να αυξήσουν την διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Σύμφωνα με αναφορές, ένας κάτοικος της Ικαρίας σημείωσε ότι μία παραδοσιακή συνταγή του νησιού με σκόρδο, τζίντζερ, φασκόμηλο και μέλι, ήταν η «πενικιλλίνη της γενιάς του», ενώ ένας άλλος την χαρακτήρισε ως «φυσικό βιάγκρα».

Ένα άρθρο του BMJ (The British Medical Journal), που δημοσιεύθηκε το 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Το μέλι ήταν ανώτερο από τη συνήθη φροντίδα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί επίσης μια ευρέως διαθέσιμη και οικονομική εναλλακτική λύση αντί για τα αντιβιοτικά.

Το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω υψηλής ποιότητας, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές».

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 και αξιολογούσε την συμβολή του μελιού στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα ότι «Βρήκαμε ότι για συμπτώματα, όπως ο έντονος βήχας, το μέλι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο από τη συνηθισμένη θεραπεία…

Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε μία συγκεκριμένη “δόση” σε ό,τι αφορά τη λήψη μελιού, καθώς συμπεριλάβαμε πολλά διαφορετικά σκευάσματα».

Εκτός από την πιθανή ανακούφιση από τον βήχα και το κρυολόγημα, οι ειδικοί από το CBD.co θεωρούν επίσης ότι το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει με το ροχαλητό.

Ένας ειδικός ανέφερε ότι «Το μέλι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να κάνουν θαύματα για τον περιορισμό του ροχαλητού. Όταν ο λαιμός σας είναι λιγότερο ερεθισμένος, οι αεραγωγοί σας είναι πιο ανοιχτοί, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να ροχαλίζετε.

Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, τσάι χαμομηλιού ή τσάι τζίντζερ. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ζεστό ρόφημα στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του δείπνου σας και της ώρας που ξαπλώνετε για ύπνο. Λειτουργεί πολύ καλά ως μέρος μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε».

Η κατάσταση στη μελισσοκομία της χώρας είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς οι φετινές εκτιμήσεις προβλέπουν μια δραματική μείωση στην παραγωγή μελιού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά ποσοστά που φτάνουν έως και το 90% σε ορισμένες παραγωγικές περιοχές, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου.

Οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι έχουν επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, προειδοποιούν για τον κίνδυνο αφανισμού, τόσο της επαγγελματικής δραστηριότητας όσο και των μελισσών, που αποτελούν το ζωικό κεφάλαιο της παραγωγής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκτενή ξηρασία και τουςς πρώιμους και έντονους καύσωνες, έχουν προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη διαδικασία παραγωγής του μελιού. Από τον Έβρο έως τη Γαύδο, οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα νησιά, η μείωση του μελιού αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 80% με 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση εκτιμάται γύρω στο 60%.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η ανησυχητική παρουσία εισαγόμενων μελιών που υπονομεύουν την αγορά προσθέτουν ένα ακόμη εμπόδιο στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση της μελισσοκομίας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς και καθιστώντας την προοπτική της μελισσοκομίας ακόμα πιο αβέβαιη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Δεν πeτάμε ποτέ τα σκόρδα που έχουν βγάλει φύτpα

Μαγειρική σόδα: Τι κάνει στο δέpμα και στα μαλλιά σας;