Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είμαστε, αλλά ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η υγεία των οστών είναι πολύ.
Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε πιο υγιή οστά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στη ζωή μας.
Μετά την ηλικία των 30, τα οστά αρχίζουν σιγά-σιγά να εξασθενούν. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης στα επίπεδα των οιστρογόνων.
Η υγεία των οστών μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας γενικότερα. Η τακτική άσκηση, η ηλικία, το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων και φυσικά η τροφή στοιχειοθετούν το πλαίσιο που καθορίζει το πόσο υγιή είναι τα οστά μας.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναμφισβήτητα έναν πολύ καλό σύμμαχο των οστών, καθώς εκτός από ασβέστιο, περιέχουν και βιταμίνη D που συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης. Υπάρχει ωστόσο μια τροφή -και δεν είναι το γάλα- που μπορεί να σου χαρίσει 20% πιο δυνατά οστά.
Ο λόγος για τα δαμάσκηνα τα οποία έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, πέντε με έξι δαμάσκηνα την ημέρα βελτιώνουν σημαντικά την υγεία των οστών. Η καθημερινή κατανάλωση των ξερών δαμάσκηνων επιβραδύνουν την οστεοπόρωση σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, αλλά και σε άντρες.
Επομένως, όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, τα ξερά δαμάσκηνα μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.