Καρπούζια…ένα μεγάλο φρούτο που όλοι μας αγαπάμε. Δυστυχώς όμως, για πολλούς από εμάς το να διαλέξουμε ένα νόστιμο καρπούζι είναι μια πραγματική πρόκληση.
Στην πραγματικότητα όμως το να καταλάβουμε αν ένα φρούτο είναι ώριμο είναι αρκετά εύκολο, και είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα του.
Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά κόλπα που χρησιμοποιούν συνήθως οι αγρότες, για να καταλάβουν αν το καρπούζι είναι ζουμερό και νόστιμο.
Το σημάδι στο κάτω μέρος
© produceguide.wordpress.com
Το μεγάλο κίτρινο σημάδι στο κάτω μέρος του καρπουζιού, είναι το σημείο όπου το καρπούζι ακουμπούσε το χώμα ενώ μεγάλωνε. Στο ώριμο καρπούζι αυτό το σημάδι θα πρέπει να έχει ένα ανοιχτό κίτρινο ή πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, δεν πρέπει όμως να είναι άσπρο.
Καφέ ουλές
© Mc Thomas
Αυτά τα όχι και πολύ όμορφα καφέ σημάδια είναι συνήθως αποτέλεσμα μελισσών που προσπάθησαν να μπουν στο εσωτερικό του καρπουζιού, ενώ αυτό ακόμα ωρίμαζε. Όσο περισσότερα τέτοια σημάδια έχει το καρπούζι,τόσο πιο γλυκό είναι.
Το σχήμα του καρπουζιού
© raksina
Τα οβάλ καρπούζια έχουν την τάση να είναι πιο νερουλά στο εσωτερικό, ενώ τα στρογγυλά καρπούζια είναι συνήθως πιο ζουμερά και γλυκά.
Προσέξτε το βάρος και τον όγκο
© Depositphotos
Είναι καλό να μην διαλέγετε ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά καρπούζια. Το ιδανικό μέγεθος του καρπουζιού είναι κάπου στη μέση. Θα πρέπει να θυμάστε πως τα καλά καρπούζια θα πρέπει πάντα να είναι αρκετά βαριά, σε σύγκριση με το μέγεθός τους.
Κοιτάξτε το κοτσάνι
© pexels.com
Αν το κοτσάνι είναι ξηρό σημαίνει πως το καρπούζι έχει φτάσει στο επιθυμητό βαθμό ωρίμανσης. Αν το κοτσάνι είναι ακόμα πράσινο και φρέσκο, αυτό σημαίνει πως το καρπούζι δεν έχει ωριμάσει ακόμα.