Κάθε εποχή είναι καλή για να βάλεις μια ωραία φρουτοσαλάτα στο μενού, σε οποιοδήποτε μενού αντί για άλλο επιδόρπιο. Όμως, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη. Με κάθε λογής φρούτο στην μαναβική πασαρέλα, οι συνδυασμοί γεύσης, χρώματος και υφής δεν έχουν τέλος.
Πέραν της ποικιλίας, μια φρουτοσαλάτα έχει πολλές χάρες. Είναι δροσερή, υγιεινή, ευδιάθετη, από τα πιο όμορφα πιάτα. Είναι πιο ελαφριά από μια τάρτα φρούτων, μια τάρτα σοκολάτας και από τα περισσότερα γλυκά εδέσματα. Ετοιμάζεται πολύ νωρίτερα και όσο περιμένει στο ψυγείο, γίνεται καλύτερη. Διαθέτοντας τη φυσική γλύκα των φρούτων, όποιος άλλος γλυκαντικός παράγοντας – ζάχαρη, σιρόπια, μέλι κλπ – είναι απολύτως προεραιτικός. Και βέβαια, προσαρμόζεται ανάλογα με την ώρα, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις, το μενού. Καμία φρουτοσαλάτα δεν θα πει όχι στο γιαούρτι, στο παγωτό, σε αρκετά τυριά, σε σκέτα ποτά (πχ. βότκα) και σε διάφορα αρωματικά λικέρ (πχ. Cointreau, Chartreuse, Limoncello, κουμκουάτ κλπ).
Με τόσα προτερήματα, αδίκως προσπερνάται ως επιλογή, ίσως και υποβαθμίζεται η αξία της λόγω αυξημένης οικειότητας. Εξ ου και η εδώ παρουσίασή της με δυο τρόπους, έναν πρωινό και παντός καιρού, κι έναν επίσης απλό αλλά ταυτόχρονα πιο ντρέσι.
Γιατί μια φρουτοσαλάτα είναι καλύτερη από μια άλλη;
Δυο φρουτοσαλάτες με περίπου ίδια σύνθεση, μπορεί να διαφέρουν αισθητά. Όπως και μια φρουτοσαλάτα με λιγότερα φρούτα μπορεί να είναι καλύτερη από μια ιδιαίτερα πλούσια. Το κλου βρίσκεται στην γευστική κατεύθυνση που της δίνουμε και στην ισορροπία των αντιθέσεων τόσο της γεύσης όσο και της υφής. Το χρώμα παρότι δελεάζει το μάτι, έπεται. Μια ωραία φρουτοσαλάτα μπορεί να κινείται και στην ιδέα της σχεδόν μονοχρωμίας ή των παρόμοιων τόνων.
Όσο πιο σύνθετος ο συνδυασμός, τόσο πιο απαιτητικός. 5 ή 6 φρρούτα είναι υπεραρκετά και μπορούν να οργανώσουν ένα εύληπτο σύνολο, που θα εκτιμήσει ο ουρανίσκος, χωρίς να μπερδεύεται. 10 φρούτα είναι παρέλαση, υπερβολή και ενίοτε περιττή επανάληψη έως αχταρμάς. Έτσι, παρότι μιλάμε για σαλάτα φρούτων, αν αδειάσουμε στο μεγάλο μπολ ό,τι φρούτο υπάρχει στο ψυγείο, δεν σημαίνει ότι θα βγει και η τέλεια φρουτοσαλάτα. Θα έλεγε κανείς πως κι εδώ ισχύει ό,τι με τον συνδυασμό των χρωμάτων. Όσο περισσότερα βάζεις, τόση μεγαλύτερη μαεστρία χρειάζεται. Δείτε σχετικά και την κομψή χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα ακτινίδια με φραγκοστάφυλλο και μπανάνα.
Υφή, υφή, υφή και πάλι υφή
Δίνεται έμφαση στην συνολική υφή, μια και αφορά σε ένα από τα σημεία κλειδιά για την σωστή σύνθεση. Σε μια φρουτοσαλάτα ένα μαλακό υλικό (πχ. μπανάνα. σύκα) αποδεικνύεται συχνά αρκετό και τουλάχιστον ένα τραγανό (πχ. κεράσια ή σταφύλι) κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Από κει και πέρα οι ενδιάμεσοι τόνοι υφής προσαρμόζονται σημαντικά.
Πολλά μαλακά υλικά πλαδαρεύουν το σύνολο και πολλά τραγανά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Κρατήστε την ισορροπία και όπου αμφιβάλλετε, αφαιρέστε το επίμαχο υλικό.
Ζουμερή βάση και διακριτό άρωμα
Η σάλτσα για την φρουτοσαλάτα είναι ό,τι το ντρέσινγκ για μια σαλάτα λαχανικών. Μπορεί η σάρκα των φρούτων να είναι πιο χυμώδης σε σύγκριση με τα λαχανικά, εντούτοις χωρίς μια ζουμερή, από μόνη της νόστιμη βάση από χυμό ή πουρέ φρούτων, μια φρουτοσαλάτα θα υστερεί. Εδώ, ανάλογα με τα φρούτα, μπορεί η σάλτσα να εμπλουτιστεί (με μέτρο) και με ένα σιρόπι από σπιτικό γλυκό (πχ. βύσσινο ή σύκο), δημιουργώντας πολυπλοκότητα και κρυφούς γευστικούς τόνους.
Επίσης μια φρουτοσαλάτα θα υστερεί αν δεν έχει διακριτό άρωμα. Και το διακριτόμπορεί να προκύπτει είτε από έξτρα υλικό (πχ. βανίλια) είτε από ένα μυρωδάτο καλοκαιρινό φρούτο (πχ. πεπόνι -δείτε και σαλάτα με πεπόνι, μυζήθρα και βύσσινο). Όπερ, αν έχετε ένα φρούτο με αρωματικό χαρακτήρα, βοηθήστε τον να αναδειχτεί και τουλάχιστον να μην …καπελωθεί. Αν πάλι, τέτοιο συστατικό δεν υπάρχει στα βασικά υλικά, προσθέστε το.
Τέλος, σε κάθε φρουτοσαλάτα καλοκαιρινή ή χειμωνιάτικη ταιριάζουν ο δυόσμος και η μέντα. Μερικά ολόκληρα μικρά φυλλαράκια δυόσμου ή/και μεγαλύτερα κομμένα σε λεπτές λωρίδες θα δώσουν χαρακτήρα ακόμη σε μια κατά τα λοιπά ουδέτερη φρουτοσαλάτα. Θυμηθείτε τα.
Θυμηθείτε ακόμη:
- Οι φρουτοσαλάτες αρέσουν σε όλους. Η καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα μάλιστα είναι ασυναγώνιστη. Κάντε την σε μεγαλύτερη ποσότητα αν πρόκειται να καλύψει εφεδρίες σνακ για όλη την οικογένεια. Κι αν την κάνετε για το τέλος φιλικού μενού, προσθέστε στο σύνολο 2-3 μερίδες. Χωρίς ετικέττα και επισημότητες, κάποιος θα σερβιριστεί δις.
- Υπολογίστε 1.2-1.5 φλ. κομμένα φρούτα (όχι πιεσμένα) ανά άτομο, ανάλογα με το που θα σερβιριστεί (σε πιάτο, μπολ ή ποτήρι) και 50 ml (3-3.5 κ.σ.) φρουτένιου χυμού-σάλτσας (ανά άτομο).
- Θα χρειαστεί τουλάχιστον 250 ml (1 φλ.) σάλτσα (συνολικό μίγμα) για μια φρουτοσαλάτα σε μπολ για 5-6 άτομα. Αυξήστε την ποσότητα, ανάλογα με τα άτομα και τα γούστα σας.
- Ιδανικά η φρουτοσαλάτα σερβίρεται σε κρύα σερβίτσια.
- Για πιο ευφάνταστα σερβιρίσματα, μπορείτε να την βάλτε μέσα σε κέλυφος από καρπούζι ή πεπόνι, χρησιμοποιώντας το εσωτερικό του φρούτου στα υλικά, αλλά και στη σάλτσα.
- Αν επιμένετε, μια μπάλα παγωτό με φρουτένια γεύση θα προσφέρει την σχετική αναβάθμιση.
Αποκωδικοποιώντας έτσι την φρουτοσαλάτα, δείτε τις δύο καλοκαιρινές συνταγές που ακολουθούν σαν μπούσουλα, με διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω tips, ο στόχος μας είναι να κάνετε την καλύτερη δική σας. Και ναι, βγάλτε την μια ωραία φωτό και στείλτε την μας στο ‘φατσοβιβλίο’ -που έλεγε και ο Greekadman το γνωστό ΦουΜπου-, στο Insta μ’ ένα tag #pandespani, με μέιλ, ακόμη και με …περιστέρι. Είναι πάντα χαρά μας να βλέπουμε τι ετοιμάζετε 😀
Α. Φρουτοσαλάτα στο ψυγείο για όλες τις ώρες
Προετοιμασία: 30 λεπτά συν ο χρόνος στο ψυγείο. Τα κομμάτια φρούτων πρέπει να είναι σε μέγεθος κομψής μπουκιάς και να κάθονται στο κουτάλι. Κάντε την φρουτοσαλάτα νωρίτερα και βάλτε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα την χρειαστείτε. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 6-8 άτομα)
2 φλ. πλυμένες, κομμένες φράουλες
2-2.5 φλ. σταφύλια λευκά (σταφίδα, χωρίς σπόρια)
2 φλ. κομμάτια από πλυμένα νεκταρίνια και ροδάκινα
1.5 φλ. κομμένες βανίλιες
2 φλ. μαύρα βατόμουρα και φραγκοστάφυλα
4 κουμκουάτ γλυκό κουταλιού, κομμένα σε λεπτές φέτες
για τη σάλτσα
200 ml χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα από μισό (1 κ.γ.)
2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι ή λάιμ
1.5-2.5 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σας (πχ. μέλι, σιρόπι σφενδάμου κλπ), αν την προτιμάτε χωρίς ζάχαρη
για το σερβίρισμα
μερικά μικρά και 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου, πλυμένα, τυλιγμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες
προεραιτικά (αν την σερβίρετε μετά το γεύμα): 2 κ.σ. Cointreau ή λικέρ κουμκουάτ
Ετοιμάζετε τη φρουτοσαλάτα: Συγκεντρώστε όλα τα υλικά (πλυμένα και κομμένα φρούτα συν τα φετάκια του γλυκού κουμκουάτ) σε άνετο μπολ.
Σάλτσα για φρουτοσαλάτα: Ανακατεύετε τους δυο χυμούς, προσθέστε τη ζάχαρη (ή το μέλι ή άλλο σιρόπι) και ανακατέψτε να διαλυθούν. Προσθέστε την στα φρούτα και ανακατέψτε. Βάλτε και το ξύσμα. Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε μπολ σερβιρίσματος. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα την χρειαστείτε.
Σερβίρισμα: Προσθέστε στην φρουτοσαλάτα τις λωρίδες δυόσμου και ανακατέψτε. Μοιράστε τα μικρά φυλλαράκια πάνω της και έτοιμη.
Β. Η καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα αλλιώς
Προετοιμασία: 60 λεπτά συν ο χρόνος στο ψυγείο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κεράσια με φράουλες ή σμέουρα (φραμπουάζ). Σ΄αυτή την περίπτωση ο χρόνος θα μειωθεί σχεδόν στο μισό. Κόψτε νωρίτερα και κρατήστε σε πιάτο τα φρούτα, τακτοποιημένα κατά είδος, σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο. Κρατήστε με τον ίδιο τρόπο κρύα την έτοιμη σάλτσα χωριστά. Κάντε τη σύνθεση στο 5 λεπτο, πριν το σερβίρισμα. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. πλυμένα κεράσια
4 μικρά ή μεσαία βερίκοκα, πλυμένα και κομμένα στα 4
1 ροδάκινο και 1 νεκταρίνι ή 2 ροδάκινα, πλυμένα
1 μικρό αγγούρι, πλυμένο
100 ml /γρ. νερό
3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική -δείτε τη σημείωση για τις εναλλαγές
1 κ.γ. λεμόνι (ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση σας)
16-20 μικρά φύλλα μέντας ή δυόσμου πλυμένα και στεγνά
Προετοιμάζετε τα φρούτα: Με το κατάλληλο εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Κρατάτε 20 κεράσια χωριστά και πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα. Περνάτε τον πολτό από σουρωτήρι πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Θα πρέπει να έχετε 150 ml πυκνό χυμό.
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα υπόλοιπα φρούτα και κόβετε τα βερίκοκα στα 4 και τα ροδάκινα και νεκταρίνια σε φέτες περί το 1.5 εκατ. Κόβετε τις μισές στη μέση. Κόβετε επίσης κατά μήκος το αγγούρι (με μαντολίνο ή με καθαριστικό φλούδας) σε πολύ λεπτές λωρίδες, αποφεύγοντας τα σπόρια. Τις τυλίγετε σε μικρά ρολά. Βάζετε τα φρούτα, τα ρολά αγγουριού και τα φύλλα δυόσμου σε πιάτο, καλύπτετε με μεμβράνη και διατηρείτε στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μικρό κατσαρόλι και μέτρια φωτιά βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 1- 1.5 λεπτό. Αποσύρετε κι αφήνετε το ελαφρύ σιρόπι να κρυώσει. Το προσθέτετε στο πυκνό κερασόζουμο, ρίχνετε το λεμόνι, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται. Καλύπτετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο.
Σημείωση: Αν θέλετε την φρουτοσαλάτα χωρίς ζάχαρη, αντικαταστήστε το κλασικό σιρόπι με 100 ml σιρόπι σφενδάμου.
Σερβίρισμα: Χρησιμοποιήστε βαθιά ή ρηχά πιάτα (φαγητού ή του φρούτου), ιδανικά παγωμένα. Μοιράστε στο καθένα 4-5 κεράσια, 4 κομμάτια βερίκοκο, 2 ρολά αγγουριού, 3 ολόκληρες φέτες ροδάκινο και κάποιες μισές. Προσθέστε 4 φυλλαράκια δυόσμου και ρίξτε με προσοχή στα κενά την κρύα σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε μπολ ή βαθιά πιάτα, βάλτε πρώτα τη σάλτσα και πάνω της τα υπόλοιπα. Με έτοιμα τα φρούτα, αυτή η τελευταία διαδικασία απαιτεί το πολύ 5 λεπτά. Και μια κομψή φρουτοσαλάτα δικαιούται έναν τέτοιο χρόνο. Ευχαριστηθείτε την!