Τα οφέλη που χαρίζει ένα αφέψημα από φύλλο συκιάς είναι αναρίθμητα!
Γνωρίζατε ότι εκτός από τον διαβήτη τα φύλλα συκιάς είναι ευεργετικά για πολλές άλλες καταστάσεις; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα φύλλα συκιάς βοηθούν σε καταστάσεις, όπως πρόληψη καρκίνου, αντιμετώπιση μικροβίου MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), έλκη και στυτική δυσλειτουργία.
Για αυτό, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας 10 κορυφαίους λόγους που επιβάλλουν την καθημερινή χρήση των φύλλων της συκιάς. Το φύλλο της συκιάς ανήκει στην οικογένεια ης μουριάς (Moraceae), οπότε ιδανικά μπορείτε να αναμίξετε φύλλα μουριάς με φύλλα συκιάς και θα έχετε ένα υπέροχο τσάι, ιδανικό στη μάχη κατά του διαβήτη.
Οι σπιτικές θεραπευτές αγωγές περιλαμβάνουν θεραπεία ασθενειών όπως διαβήτης, βρογχίτιδα, κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, κίρρωση του ήπατος, υψηλή αρτηριακή πίεση, δερματικά προβλήματα και έλκη.
Αλήθεια είναι ότι η χρήση των φύλλων συκιάς δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε, δεν είναι τόσο γνωστή. Τα περισσότερα φάρμακα που προέρχονται από τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούν τον χυμό ή το γάλα αυτού του ιερού δέντρου. Βάμματα ή καταπλάσματα που παρασκευάζονται από φύλλα συκιάς θα πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως, ενώ καθημερινά μπορούμε να φτιάχνουμε καινούργια.
Η συκιά ανήκει στην οικογένεια της μουριάς. Τα στοιχεία που αναφέρουμε εδώ προέρχονται από έρευνα που έγινε σε φύλλα συκιάς του είδους Ficus carica (Συκή η καρική) που είναι το δέντρο που έχουμε στους κήπους μας, ωστόσο ισχύουν και για άλλα είδη που υπάρχουν στον κόσμο, όπως τα Ficus benghalensis και Ficus religiossa.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Συνήθως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τον διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η χρήση ροφήματος από φύλλα συκιάς μείωσε, σχεδόν εξαφάνισε, όλα τα συμπτώματα του διαβήτη. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το ιδανικό αφέψημα γι’ αυτή την περίπτωση είναι να συνδυάσουμε φύλλα συκιάς και φύλλα μουριάς. Το απόλυτο ρόφημα όμως, παρασκευάζεται από σπόρους Nigella Sativa (μελάνθιο),το λεγόμενο μαυροκούκι, ή μαύρο κύμινο. Μια ελάχιστη ποσότητα έως 2 κουταλάκια του γλυκού αυτών των σπόρων την ημέρα, μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη.
Σύμφωνα με τις μελέτες τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης μειώθηκαν μετά τη χορήγηση ροφήματος από σύκο. Το ρόφημα αυτό βοήθησε στην εξομάλυνση των αντιοξειδωτικών επιπέδων, γεγονός που βοήθησε στην αποσυμφόρηση του οξειδωτικού στρες που προκαλεί ο διαβήτης
ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Είναι γεγονός ότι τα φύλλα συκιάς βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, βασικής αιτίας του εμφράγματος. Τα αποξηραμένα φύλλα συκιάς περιέχουν Ωμέγα 6, Ωμέγα 3 και φαινόλες, που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη μείωση πιθανότητας εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
πρόσφατη έρευνα μελέτησε την αντιοξειδωτική και φωτοτοξική δράση του φύλλου Ficus carica από την Ιταλία στα κύτταρα του μελανώματος. Παράλληλα διερευνάται η σχέση μεταξύ αντιοξειδωτικής, φωτοτοξικής δράσης και χημικής σύνθεσης. Το συμπέρασμα έδειξε ότι αυτός ο τύπος φύλλου συκιάς ήταν εξαιρετικό στη θεραπεία μιας μορφής μελανώματος. (1)
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
Η υπέρταση είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου. Προκύπτει ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Η κατανάλωση αφεψήματος από φύλλα συκιάς με σπόρους μαύρου κύμινου (μελάνθιο) μειώνει την υπέρταση. Ένας τρόπος να μειώσει κανείς την υπέρταση άμεσα είναι η χορήγηση 2 κ.γ. ελαίου από μαύρο κύμινο σε καθημερινή βάση. Μόλις η υπέρταση μειωθεί σε κανονικά επίπεδα, η χορήγηση μπορεί να περιοριστεί σε 1 κ.γ. καθημερινά. Μπορείτε να πάρετε το έλαιο μαζί με λίγο βιολογικό χυμό ή μέλι. Ένα κ.γ. μέλι την ημέρα, ή και λίγο λιγότερο, είναι αρκετό. Στην περίπτωση του διαβήτη μπορείτε να το προσθέσετε στο αφέψημα.
ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Τα φύλλα της συκιάς περιέχουν πηκτίνη, η οποία όπως έχει αποδειχθεί διαλύει τις φυτικές ίνες. Η πηκτίνη βοηθά τον μεταβολισμό και καθαρίζει υπολείμματα χοληστερόλης τα οποία απορρίπτονται από τον οργανισμό.
Καθώς τα στοματικά υγρά δαιλύουν τις ίνες, η πηκτίνη ενεργοποιεί την κίνηση των εντέρων, άρα τα φύλλα συκής έχουν και καθαρτικές ιδιότητες. Οι ίνες στη διατροφής μας λειτουργούν ως ασπίδα κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος της κοιλίας, του παχέος και του λεπτού εντέρου.
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η ΝΑ Ασία καταπολεμά τα αφροδίσια νοσήματα με τα φύλλα συκιάς. Σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα συστήνεται τοπική επάλειψη. Ωστόσο, καλύτερα να απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιον γιατρό.
ΝΟΣΟΙ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Τα φύλλα συκιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, απαραίτητου για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, που ρυθμίζει τη δημιουργία οστών και την ανάπλαση λόγω κάποιου τραυματισμού ή απώλειας οστού.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μασήστε δύο φύλλα συκιάς κάθε μέρα. Αν δεν έχετε φρέσκα, προμηθευτείτε σκόνη από φύλλα συκιάς. Τα φύλλα συκιάς έχουν φυτικές ίνες και ενδείκνυνται ως θεραπευτική αγωγή σε όλες τις μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μελανώματος και του καρκίνου του μαστού. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού βελτιώνεται και εναρμονίζεται, επιτρέποντας στα υγιή κύτταρα να πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.
ΡΥΤΙΔΕΣ
Πολλές εταιρείες καλλυντικών αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, ωστόσο αρκετές μελέτες σχετικά με το φύλλο συκιάς και το εκχύλισμα σύκου έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των πανάδων, της ακμής και των ρυτίδων. Ορισμένες μάλιστα κρέμες με εκχύλισμα σύκου μείωσαν τις ρυτίδες, λόγω των οξειδωτικών που περιέχει το σύκο και της δράσης κατά της κολλαγενάσης. (2)
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΣΥΚΙΑΣ
Όσοι είστε αλλεργικοί στις μουριές, προσέξτε διότι ο χυμός της συκιάς μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς. Φορέστε μακρυμάνικες μπλούζες και γάντια όταν μαζεύετε τα φύλλα. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο που θέλει πολύ χρόνο για να θεραπευθεί. Ωστόσο, τα φύλλα δεν προκαλούν ερεθισμούς.
ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ!
1. Συνήθως τα φύλλα συκιάς τα καταναλώνουμε σε μορφή ροφήματος αφεψήματος. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι ανά 1 λίτρο νερό και βράστε για 10 λεπτά, αφήστε για 5 λεπτά να ρουφήξει όλες τις ουσίες και σουρώστε.
2. Ψιλοκόψτε τα φύλλα σε σαλάτες.
3. Προσθέστε τα φύλλα σε γλυκά, όπως κέικ σύκου με καρύδια
4. Καταναλώστε τα ως σνακ αποξηραμένα.
5. Προσθέστε τα στα δημητριακά σας, όπως σε πλιγούρι βρώμης, ή σε σιτάρι.
ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
1. Κόψτε όσα φύλλα χρειάζεστε.
2. Πλύνετε καλά τα φύλλα και αφήστε τα να στεγνώσουν
3. Για το αφέψημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα και απλά να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια.
4. Ορισμένα γεύματα, όπως τα γεμιστά φύλλα συκιάς χρειάζονται φρέσκα φύλλα.
5. Για να στεγνώσετε (αποξηράνετε) τα φύλλα, τοποθετήστε τα σε ένα βαμβακερό ύφασμα μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο, όχι σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον καυτό ήλιο. Αλλάξτε τους τη θέση μερικές φορές την ημέρα. Όσο είναι καλοκαίρι, τα φύλλα στεγνώνουν σε 3 ημέρες.
6. Μόλις τα φύλλα είναι στεγνά, θρυμματίστε τα με τα χέρια σας και αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο για μεταγενέστερη χρήση