ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Η γεμιστή γαλοπούλα δεσπόζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν αποφασίσατε φέτος να φτιάξετε κι εσείς, βρείτε εδώ 5 λαχταριστές ιδέες για να τη γεμίσετε.
Οι δόσεις αντιστοιχούν σε γαλοπούλες 3 ½-4 ½ κιλών.
Γέμιση με ψωμί, δαμάσκηνα και κάστανα
Υλικά: 60 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 60 γρ. ρύζι, 60 ml κόκκινο κρασί, 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 10-12 κάστανα βρασμένα και κομμένα στη μέση, 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Εκτέλεση: • Μουλιάζετε το ψωμί με το γάλα και το στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και το ρύζι και τα σοτάρετε κι αυτά. • Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε τη γέμιση 5’-6’ για να ενωθούν οι γεύσεις, την αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
Γέμιση με κιμά, μήλα και μπέικον
Υλικά: 400 γρ. κιμά, 4-5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα, 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί, 200 γρ. ντομάτα τριφτή, 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες, 12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι χοντροκομμένα, 2 ξινόμηλα κομμένα σε κύβους, 50 γρ. κουκουνάρι, 200 γρ, κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Εκτέλεση: • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτετε κατόπιν τη ντομάτα και το ρύζι για να απορροφήσει το ζουμί. • Σε άλλο τηγάνι ροδίζετε το μπέικον και στο λίπος του. Ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο και τα σοτάρετε κι αυτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κεφαλογραβιέρα και τα ανακατεύετε στη φωτιά 3’-4’. • Αδειάζετε το μείγμα με το μπέικον στο τηγάνι με τον κιμά. Ανακατεύετε και αφήνετε το καινούριο μείγμα να κρυώσει. Τέλος του προσθέτετε το τυρί και γεμίζετε και γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας.
Γέμιση με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες
Υλικά: 400 γρ. κιμά, 50 γρ. βούτυρο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι, 300 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα, 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, 50 γρ. σταφίδες, 50 γρ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρντισμένο, 400 ml ζωμός κότας, φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε το ρύζι και το ζωμό. Βράζετε το φαγητό μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. • Προσθέτετε κατόπιν τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά το μείγμα, το αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
Γέμιση με ρύζι, κρεμμύδια και μανιτάρια
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 600 γρ. μανιτάρια πλευρότους, τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί, 3-4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Εκτέλεση: • Ζεματίζετε τα συκωτάκια της γαλοπούλας 2’-3’ σε νερό που βράζει και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν. • Κόβετε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους, σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση και αλατοπιπέρωνετε. • Προσθέτετε κατόπιν λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), το ρύζι και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Μόλις σβήσετε την εστία ανακατεύετε στη γέμιση τον άνηθο, την αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
Γέμιση με καπνιστό ζαμπόν και κεφαλογραβιέρα
Υλικά: τα συκωτάκια της γαλοπούλας, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 400 γρ. κιμά χοιρινό, 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια, 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 100 ml κονιάκ ή μπράντι, 1500 γρ. κάστανα βρασμένα, κομματιασμένα, 300 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 1 αυγό χτυπημένο, 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
Εκτέλεση: • Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. • Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και, αφού χάσουν τα πολλά υγρά τους, σβήνετε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί, αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά. • Προσθέτετε το αυγό, το μαϊντανό, τα κάστανα, το ζαμπόν και το τυρί και ανακατεύετε καλά.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι νωπές, εγχώριες, μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να πωλούνται χωρίς εντόσθια (συκωτάκια). Στις συνταγές που αναφέρονται, μπορείτε είτε να τα παραλείψετε τελείως αυξάνοντας κατά 150 γρ. -200 γρ. τον κιμά είτε να χρησιμοποιήσετε συσκευασμένα συκωτάκια κοτόπουλου.