Αυτή η τροφή της κατοχής, είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας.
Η καλλιέργεια του ξεκίνησε 4.000 χρόνια πριν, στην αρχαία Ελλάδα.
Πρόκειται για την τροφή της κατοχής με πολύ υψηλή βιολογική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας, που μάλιστα πολλοί την αναφέρουν και ως η σοκολάτα της κατοχής.
Ωστόσο, η τροφή της κατοχής έσωσε τους Έλληνες από τον λιμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού δεν αποτελούσε προτίμηση των Γερμανών στρατιωτών.
Ενδεχομένως η ταύτισή του με τις συνθήκες της πείνας και του πολέμου ήταν αυτή που έκανε τους καταναλωτές να την απαξιώσουν όταν είχαν πια και πάλι περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους.
Σήμερα, ωστόσο, επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της αναγνώρισης της υψηλής διατροφικής της αξίας.
Η τροφή της κατοχής, κορυφαία πηγή ασβεστίου και σιδήρου, που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη και διατηρεί τα οστά γερά
Χαρούπι: Η τροφή της κατοχής με την τεράστια διατροφική αξία
Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιάς (Κερατέα ή έλλοβος – Ceratonia siliqua), που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο.
Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατα),έχει τη μορφή πεπλατυσμένου λοβού και είναι σακχαρώδης.
Έχει γλυκιά γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα, ή καβουρδισμένα.
Το χαρούπι είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε:
Υδατάνθρακες (70-80%)
Πρωτεΐνες (5-7%)
Διαιτητικές ίνες (20-30%)
Ασβέστιο (300-400 mg/100 g)
Σίδηρο (6-8 mg/100 g)
Κάλιο (600-700 mg/100 g)
Φώσφορο (300-400 mg/100 g)
Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, και Ε.
Η τροφή της κατοχής, κορυφαία πηγή ασβεστίου και σιδήρου, που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη και διατηρεί τα οστά γερά


