ΥΛΙΚΑ
Αρχικά θα χρειαστείτε 5 αυγά, 2 κούπες ζάχαρη, και 2 κούπες του νες καφέ (ως μονάδα μέτρησης για την συγκεκριμένη συνταγή). Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη πολύ καλά, χρησιμοποιώντας τη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να αποκτήσει μια ελαφριά και αφράτη υφή.
Εκτέλεση
Κατόπιν, ετοιμάζουμε το ξύσμα από 3 πορτοκάλια, φροντίζοντας να είναι φρέσκα και ζουμερά. Στη συνέχεια, τα στίβουμε προσεκτικά για να εξασφαλίσουμε ότι θα βγει μία κούπα χυμού πορτοκαλιού. Επιπλέον, θα χρειαστούμε μία κούπα καλαμποκέλαιο, τρεις κούπες αλεύρι και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ, το οποίο θα κοσκινίσουμε μαζί με το αλεύρι για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν σβόλοι.
Στο μείγμα των αυγών, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, ανακατεύοντας καλά. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
Παραλλαγή: Δες πώς θα φτιάξεις ένα υπέροχο κέικ πορτοκαλιού με κακάο.
ΥΛΙΚΑ
– 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνο + 1 κτγ. baking powder
– 4 αυγά
– σχεδόν 1 φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (200 γρ.)
– 100 γρ. γάλα
– 2 βανίλια
– λιγότερο από ένα φλ. σπορέλαιο (190 μλ)
– 2 φλ. ζάχαρη
– ξύσμα πορτοκαλιού
– 3 κτσ. κακάο
– 50/80 γρ. γάλα (για το μίγμα με το κακάο)
Εκτέλεση
Αρχικά, χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη. Έπειτα, ρίχνουμε το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το baking powder και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε το κακάο και όσο γάλα χρειαστεί για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα μας για να μην κολλήσει το κέικ και αδειάζουμε πρώτα το λευκό μείγμα και από πάνω το μείγμα με το κακάο.
Με ένα ξυλάκι για σουβλάκια, ανακατεύουμε ελαφρώς τα δύο μείγματα για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο σχέδιο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 έως 45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Πριν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα σε δύο-τρία σημεία για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά.