in

Κέικ Βανίλιας το κλασικό

Το πιο παλιό, κλασικό και πολύ αγαπημένο αφράτο κέικ, με υπέροχο άρωμα βανίλιας, που μας γλύκαινε τα απογεύματα, όταν είμασταν παιδιά.
Βεβαίως αν είμαστε λάτρεις της σοκολάτας, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κακάο στη συνταγή και να το κάνουμε δίχρωμο (μαρμπέ).

Το κέικ των παιδικών μας χρόνων


Υλικά


•   500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•   250 γραμ. βούτυρο ή  μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

•   2½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•   5 αυγά μέτρια
•   1¼ φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
•   2 βανίλιες ή 3 – 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
•   1 πρέζα αλάτι
•   ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρώτα – πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και μετά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Έπειτα βάζουμε τ’ ασπράδια στο μίξερ ή σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτικαι τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα

Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 5΄ περίπου, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.

Ακολούθως προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2′ – 3′ ακόμη.

Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές από το αλεύρι, το γάλα και τις βανίλιες (αυτές στην πλαστική κάψουλα με το κόκκινο πώμα).

Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε διαδοχικά στον κάδο, τη μαρέγκα και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1′ – 2′ ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»  Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, κι αδειάζουμε μέσα το  μείγμα.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ ή στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40′ με 45′.

Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»  Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
  Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ, παίρνουμε ένα μαχαιράκι και το τρυπάμε στη μέση· αν βγει στεγνό το μαχαίρι το κέικ είναι έτοιμο, αν όχι το ψήνουμε λίγο ακόμη.

Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για 5′ – 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη.

Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»  Κέικ Βανίλιας το κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, κι αν θέλουμε το πασπαλίζουμε και από πάνω με ζάχαρη άχνη, αλλιώς μπορούμε να απλώσουμε πραλίνα φουντουκιού.

— Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, γιατί το κέικ μπορεί να μην φουσκώσει και να μας χαλάσει.

faghta-giagias.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου !!!!

Σαλάτα με σπανάκι ή ρόκα, ανθότυρο και χυμό πορτοκαλιού