in

Μελομακάρονα

Υλικά συνταγής

  • 2 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 1 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 1/3 φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
  • λίγη κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κιλό και 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το σιρόπι
  • 2/3 φλιτζανιού μέλι
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Για το γαρνίρισμα
  • καρύδια χοντροκοπανισμένα όσα θέλετε

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπολ ανάμειξης ξεκινώντας απ’ τα υγρά και συνεχίζοντας με την άχνη, τη σόδα, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Ανακατεύετε να αναμειχθούν και προσθέτετε στο τέλος το αλεύρι βοηθώντας το με τα χέρια σας να αφομοιωθεί κι αυτό.
  2. Μόλις αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη, αποσπάτε κομμάτι-κομμάτι και πλάθετε κυλίνδορυς που τους πιέζετε από πάνω με την παλάμη σας για να τους δώσετε το σχήμα του μελομακάρονου. Αραδειάζετε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 25′-30′.
  3. Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνετε και το μέλι, ανακατεύετε και αποσύρετε απ’ τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Βγάζετε την κανέλα και βυθίζετε στο κρύο σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα σε στρώσεις πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χονδροκομμένο καρύδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας