Χρυσαφένιος -τραγανός -βουτυρένιος Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς -σουσάμι -μυρωδικά !!!!
Υλικά για ταψί 35-40 εκ :
1 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας
Για την γέμιση :
300 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα,
300 γρ καρύδια χοντροκομμένα,
200γρ φιστίκια αράπικα ανάλατα χοντροκομμένα,
3 κουταλιές σουσάμι,
1και 1/2 φλιτζάνι γαλέτα,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο,
λίγο μοσχοκάρυδο,
ξύσμα πορτοκαλιού,
3 κουταλιές ζάχαρη,
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
Για το άλειμμα των φύλλων :
1 φλιτζάνι βούτυρο αγελάδος,
3/4 του φλιτζανιού φυτινη,
1/4 του φλιτζανιού ηλιέλαιο.
Σε περίπτωση νηστείας βάζουμε 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο και 1 φλιτζάνι φυτίνη
Για το σιρόπι :
4και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη,
3 φλιτζάνια νερό,
1/2 φλιτζάνι μέλι,
χυμός μισού λεμονιού
Λιώνουμε τα βούτυρα και προσθέτουμε το ηλιέλαιο
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα βουτυρωμένα.
Σκορπίζουμε γέμιση.
Στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο βουτυρωμένο και σκορπίζουμε γέμιση.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να βάλουμε οκτώ φύλλα.
Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με έξι φύλλα βουτυρωμένα.
Χαράζουμε το γλυκό μέχρι κάτω.
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο.
Βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο με καυτό βούτυρο.
Ραντίζουμε με νερό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για δυο ώρες περίπου, να ροδίσει καλά
Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά.
Σιροπιάζομαι καυτό γλυκό – ζεστό σιρόπι.
Συνταγή από Reggina Filippou-οι χρυσοχερες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ