Άλλη μια συνταγή για μπάρες μπαίνει στην λίστα μου! Αυτή η λίστα όσο μακραίνει μου αρέσει όλο και πιο πολύ. Δεν είναι σαν τις άλλες, που μακραίνουν γεμίζοντας με υποχρεώσεις και σε καταδιώκουν.. Αυτή την λίστα την αγαπώ όσο και αυτά τα σνακ, που σου προσφέρουν τόσα θρεπτικά συστατικά. Ε, και λίγες θερμίδες παραπάνω, αλλά καμία από αυτές δεν είναι «άδεια». Αυτές οι μπάρες ενέργειας με καρύδα, λάιμ, τζίντζερ, φιστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και αμύγδαλα, δεν είναι σαν αυτές που φτιάχνω συνήθως.
Είναι πιο μαλακές και το μόνο γλυκαντικό σε αυτές τις μπάρες είναι οι χουρμάδες. Αυτοί είναι και το υλικό που ενώνει όλα τα υπόλοιπα. Η καρύδα και το λάιμ ταιριάζουν τόσο πολύ μαζί! Αυτή η συνταγή είναι η ένωση όλων των αγαπημένων μου υλικών. Αγοράστε λοιπόν ωραίους χουρμάδες και πάμε να κάνουμε μπάρες ενέργειας.
Μπάρες Ενέργειας με Καρύδα και Λάιμ
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 24
Υλικά:
- 290γρ. απύρηνους χουρμάδες
- 80γρ. τριμμένη καρύδα
- 130γρ. αμύγδαλα
- 130γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 2 κουταλιές λάδι καρύδας
- ½ κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- ½ κουταλάκι αλάτι
- τον χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε ένα μπωλ τους χουρμάδες να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά περίπου.* Στραγγίζουμε καλά, τους βάζουμε στον κάδο ενός δυνατού επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε ξανά. Ελέγχουμε το μείγμα να είναι εύπλαστο. Εάν είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο λάδι καρύδας ή νερό. Εάν είναι υγρό και δεν πλάθετε προσθέτουμε λίγο καρύδα ή μερικούς ξηρούς καρπούς ακόμα και πολτοποιούμε ξανά.
- Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 24Χ24εκ. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τις κόψουμε.
Σημειώσεις:
- Είναι σημαντικό να μουλιάσουν καλά οι χουρμάδες για να μπορούν να πολτοποιηθούν και να μην χαλάσει το μούλτι σας.