Ακαταμάχητος συνδυασμός σοκολάτας και καραμέλας σε ένα από τα πιο διάσημα κέικ!
Το μυρμηγκάτο είναι ένα από τα κέικ που έχουν γίνει κλασικά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι εύκολο και οικονομικό γλύκισμα. Τα υλικά του είναι πολύ κοινά και βρίσκονται πανεύκολα ακόμη και στα λιγότερα ενημερωμένα καταστήματα τροφίμων. Κι όμως! Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό περιωπής που δεν ντρεπόμαστε να το παρουσιάσουμε οπουδήποτε! Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα!
Έχω 3-4 συνταγές μυρμηγκάτου κέικ. Μια είναι χωρίς σιρόπι, κάποια άλλη με μαργαρίνη, κάποια με γάλα, κάποια με λικέρ, με χυμό πορτοκαλιού κλπ κλπ. Το ίδιο και οι επικαλύψεις. Κάποια συνταγή μου δεν έχει καθόλου επικάλυψη, κάποια έχει απλή επικάλυψη πραλίνας του εμπορίου, κάποια άλλη ένα απλό σιρόπι σοκολάτας.
Τις έχω δοκιμάσει όλες αυτές τις παραλλαγές καθώς κι κάποιες άλλες που κυκλοφορούνε στο διαδίκτυο, όχι κακές. Έχω καταλήξει σ’ αυτήν εδώ. Παλιότερα έκανα μια απλή γκανάς σοκολάτας για επικάλυψη και πασπάλιζα με καρύδια ή καρύδα ή τρούφα. Καλή εναλλακτική της σημερινής πρότασης.
Όμως μετά που δοκιμάσαμε την επικάλυψη καραμέλας και μάλιστα της ελαφρά αλμυρής καραμέλας, την καθιερώσαμε! Το πόσο δένει με την σοκολατένια γεύση του υποστρώματος δεν λέγεται!
Γλυκό «γλύκισμα» το μυρμηγκάτο, σπάνια το έχω για επιδόρπιο –εκτός αν το γεύμα είναι ελαφρύ κι συνοδέψω και με παγωτό- αλλά είναι ιδανικό για απογευματινές συναντήσεις ! Επίσης είναι –δυστυχώς- από εκείνα που κόβεις ένα κομματάκι σε κάθε ανοιγοκλείσιμο του ψυγείου θεωρώντας ότι αν το φας λίγο λίγο θα ελαττώσεις μαγικά τις θερμίδες του!
Απολαύστε τη δική μου παραλλαγή αν αγαπάτε τη σοκολάτα, την καραμέλα και φυσικά τον κολασμένο συνδυασμό τους! Μπορώ να πω πως στο εξής θα προτιμάτε το δικό μου μυρμηγκάτο!
Υλικά:
Για το κέικ:
150gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180-200gr ζάχαρη άχνη
210gr (1,5 κούπα) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
5ml (1 κουταλάκι του γλυκού) μπέικιν
4 μέτρια αυγά
Μια «τσιμπιά» (¼ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι
180gr τρούφα σοκολάτας (παίρνω 200 gr και κρατώ 1-2 κουταλιές για την επικάλυψη)
30 ml (2 κουταλιές σούπας) κονιάκ ή λικέρ
2 σωληνάκια βανίλιας ή 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
330gr (1,5 κούπα) ζάχαρη
350ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
1 ξύλο κανέλας περίπου 5 cm
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Για την επικάλυψη :
1 δόση καραμέλας γάλακτος
ή 1 κουτί καραμελωμένο γάλα του εμπορίου, 100gr βούτυρο και 1/2 κουταλάκι ανθό αλατιού
Επί πλέον, 2-3 κουταλιές τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον:
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και το αφήνουμε να κρυώσει (όταν χλιαρύνει αρκετά το βάζουμε στο ψυγείο).
Χτυπάμε σε ένα μπολ ανάμειξης το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε πολύ καλά και προσθέτουμε το ποτό, τη βανίλια ή το ξύσμα και το αλάτι. Χρησιμοποιούμε μίξερ χεριού. Προσθέτουμε και την τρούφα ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα ενσωματώνοντάς τα με την σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με αλεύρι (το δικό μου έχει διαστάσεις 28Χ17). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς) στη μεσαία σχάρα για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέικ (δείτε γενικές οδηγίες για τα κέικ). Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε αδειάζοντας με ένα κουτάλι το κρύο σιρόπι στο καυτό κέικ απαλά, για να μη χαλάσουμε την επιφάνειά του. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ωστόσο ετοιμάζουμε την καραμέλα μας όπως περιγράφεται στην σχετική συνταγή. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο καραμελωμένο γάλα το αδειάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ρευστοποιηθεί το γάλα. Δεν το θέλουμε καυτό αλλά ρευστό. Απλώνουμε στο κρύο κέικ την καραμέλα και όταν κρυώσει εντελώς ξανά, πασπαλίζουμε με την τρούφα.
Σ’ εμάς αρέσει παγωμένο γι αυτό το διατηρώ στο ψυγείο.
Όπως όλα τα σιροπιασμένα «πολύ γλυκά» γλυκά, σερβίρουμε πάντα συνοδεόντας με ένα ποτήρι δροσερό νερό!
Παρατηρήσεις:
- Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η παραλλαγή του ασιρόπιαστου μυρμηγκάτου που είχα. Αν δεν θέλουμε σιρόπι και απλά θέλουμε ένα απλό κέικ με τρούφα, αυξάνουμε τη ζάχαρη κατά 100 gr και παραλείπουμε το σιρόπι.
- Δεν είχα ξύσμα πορτοκαλιού και έβαλα βανίλια αυτή τη φορά. Ταιριάζει πολύ και το ξύσμα. Σ’ αυτή την περίπτωση μάλιστα βάζουμε και λίγη φλούδα πορτοκαλιού στο σιρόπι για να ενισχύσουμε την πορτοκαλένια γεύση.
- Τελευταία χρησιμοποιώ στα σιρόπια και στις ανεβατές ζύμες εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα μεταλλικό. Θεωρώ ότι έχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
- Σ’ εμάς αρέσουν τα πολλά «μυρμμηγκάκια» στο μυρμηγκάτο! Αν τα θέλουμε πιο διάσπαρτα, ελαττώνουμε την τρούφα σε 150 gr.