Ο φίλος μου από τη Μολδαβία βάζει ένα ωμό αυγό στο κρασί 🤔 Αποδεικνύεται ότι πολλοί το κάνουν αυτό 😲 Μοιράζομαι το μυστικό του φίλου μου μαζί σας, ίσως σας φανεί χρήσιμο 👇👇
Το φθινόπωρο, οι ιδιοκτήτες αμπελώνων και κήπων συχνά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ως οινοπαραγωγοί. Το σπιτικό κρασί δεν είναι μόνο οικονομία, αλλά και ευκαιρία να αποκτήσεις ένα φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά και χημικά.
Ωστόσο, αντί για ένα αρωματικό ποτό, συχνά προκύπτει μόνο ελαφρώς ζυμωμένος χυμός σταφυλιού. Ποιος είναι ο λόγος;
Ο ένοχος για τη χαμηλή αλκοολική περιεκτικότητα είναι συνήθως η έλλειψη σακχάρων στα σταφύλια. Όσο περισσότερο ήλιο έλαβαν οι βότρυες, τόσο πιο γλυκά είναι φυσικά, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία ζύμωσης εξελίσσεται καλύτερα.
Αλλά αν τα σταφύλια μεγάλωσαν σε σκιερό μέρος ή το καλοκαίρι ήταν βροχερό, μπορεί να μην έχουν αρκετό ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσθέσετε ζάχαρη χειροκίνητα.
Πώς να προσδιορίσετε αν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη;
Οι περισσότεροι ερασιτέχνες οινοπαραγωγοί δεν έχουν επαγγελματικά όργανα για να μετρήσουν την πυκνότητα του μούστου. Αλλά υπάρχει ένας απλός και αξιόπιστος τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας – ένα κανονικό αυγό κοτόπουλου!
Τι να κάνετε:
Αφήστε τα πολτοποιημένα σταφύλια να ζυμωθούν για περίπου μία μέρα. Πάρτε ένα φρέσκο, ωμό αυγό και βυθίστε το προσεκτικά στον μούστο.
Αξιολογήστε το αποτέλεσμα:
Εάν το αυγό προεξέχει από το υγρό κατά περίπου 2 εκ. ή περισσότερο, το επίπεδο της ζάχαρης είναι ιδανικό και το κρασί θα έχει αλκοολικό βαθμό 11-13%.
Αν το αυγό βυθιστεί ή προεξέχει ελάχιστα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ζάχαρη. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης (50-100 γρ. ανά λίτρο), ανακατέψτε και επαναλάβετε τη δοκιμή μετά από μία ημέρα.
Με αυτήν την απλή μέθοδο, μπορείτε να πετύχετε την τέλεια αλκοολική περιεκτικότητα χωρίς πολύπλοκα όργανα και να απολαύσετε ένα φυσικό και νόστιμο κρασί με τους αγαπημένους σας. 🍷