Παρατήρησα ότι η μητέρα μου βάζει σπίρτα στην κατσαρόλα όταν βράζει αυγά, και όταν έμαθα τον λόγο, έμεινα πολύ έκπληκτος!
Η μητέρα μου πάντα βάζει σπίρτα στο νερό όταν βράζει αυγά 😯. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι ακόμα και διάσημοι σεφ χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο 😲. Σας εξηγώ γιατί παρακάτω 👇👇.
Πώς να βράσετε αυγά σφιχτά χωρίς ρωγμές: αναπάντεχες και αποτελεσματικές συμβουλές
Αν έχετε ποτέ βράσει αυγά, σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το σπάσιμο του κελύφους, που κάνει το ασπράδι να χύνεται και τα αυγά να μην είναι τόσο όμορφα.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές αλλά αναπάντεχες τεχνικές για να το αποφύγετε!
Η μέθοδος με τα σπίρτα
Μία από τις πιο αναπάντεχες αλλά αποτελεσματικές μεθόδους είναι να προσθέσετε μερικά σπίρτα (χωρίς τις κεφαλές θείου) στο νερό. Αρκούν 4-5 σπίρτα.
Το ξύλο των σπίρτων απελευθερώνει ουσίες που ενισχύουν το κέλυφος και αποτρέπουν το σπάσιμό του κατά το βράσιμο.
Εναλλακτικά: Αν δεν έχετε σπίρτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινες οδοντογλυφίδες, που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Άλλες χρήσιμες συμβουλές
✔ Προσθέστε αλάτι: ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε λίτρο νερού ενισχύει το κέλυφος και διευκολύνει το ξεφλούδισμα των αυγών.
✔ Χρησιμοποιήστε ξύδι: ιδιαίτερα αποτελεσματικό αν τα αυγά έχουν ήδη μικρές ρωγμές, το ξύδι βοηθά να πήξει το ασπράδι και να αποτρέψει τη διαρροή του.
✔ Αντίθεση θερμοκρασίας: πριν τα βράσετε, είναι καλή ιδέα να βγάλετε τα αυγά από το ψυγείο νωρίτερα ή τουλάχιστον να τα βυθίσετε σε ζεστό νερό για ένα λεπτό. Αυτό μειώνει την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και μειώνει τον κίνδυνο σπασίματος.
✔ Γρήγορος ψύχος: μετά το βράσιμο, βάλτε τα αυγά σε κρύο νερό. Αυτό όχι μόνο διευκολύνει το ξεφλούδισμα, αλλά κάνει το ασπράδι πιο σφιχτό και ελαστικό.
Τώρα έχετε μερικά ωραία κόλπα για να βράσετε αυγά σφιχτά χωρίς ρωγμές. Δοκιμάστε τα, πειραματιστείτε και απολαύστε τα τέλεια αυγά στις αγαπημένες σας συνταγές! 🍳🥚