Υλικά συνταγής
- 8 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 300 γρ. κασέρι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους ή κομματάκια
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 200ml φρέσκο γάλα
- 3 αυγά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε τα 2/3 από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4’ – 5’ γυρίζοντάς τις κι από την άλλη πλευρά με ξύλινη σπάτουλα.
- Απλώνετε το μισό από το σοταρισμένο μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο έχετε πρώτα τρίψει με το σκόρδο και κατόπιν βουτυρώσει. Σκορπίζετε την κεφαλογραβιέρα, τα 2/3 από το μπέικον, αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά. Απλώνετε μια δεύτερη στρώση πατάτες και σκορπίζετε από πάνω το κασέρι και το υπόλοιπο μπέικον.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο και περιχύνετε το φαγητό. Σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνετε στο φούρνο στους 200 °C επί 50’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.