Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας και να προκαλέσει απώλεια όρασης, σύμφωνα με γενετική μελέτη
Η αγορά στιγμιαίου καφέ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω οικονομικών περιορισμών όσο και λόγω ευκολίας και αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ. Αλλά τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους τον προτιμούν.

Νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Χουμπέι, προειδοποιεί όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) να αποφεύγουν την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ 88 εκατομμύρια ακόμη αναμένεται να διαγνωστούν με την ασθένεια τα επόμενα 15 χρόνια. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια οφθαλμική νόσος που χαρακτηρίζεται από βλάβη στην ωχρά κηλίδα, με αποτέλεσμα θολή όραση που επιδεινώνεται προοδευτικά. Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής και οι κλινικές παρεμβάσεις (π.χ. θεραπεία με λέιζερ) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της AMD, η πάθηση είναι μη αναστρέψιμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έρευνα και πολιτική που επικεντρώνεται στην πρόληψη.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 500.000 ατόμων και ανακάλυψαν μια «γενετική συσχέτιση» που δεν παρατηρείται στον ντεκαφεϊνέ ή στον μη στιγμιαίο καφέ. « Τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν μια γενετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ και της ξηρής AMD, με κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης (SD) στην πρόσληψη στιγμιαίου καφέ να σχετίζεται με έναν αντίστοιχο λόγο πιθανοτήτων (OR) περίπου 6,92 για την ξηρή AMD, υποδεικνύοντας 6,92 φορές αυξημένο κίνδυνο» αναφέρει η μελέτη.
Συνεπώς τα άτομα που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου για Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας» θα πρέπει να «αποφεύγουν τον στιγμιαίο καφέ». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διατροφή, οι συνήθειες καπνίσματος και τα γονίδια, με τους ανθρώπους να είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια εάν έχουν μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από αυτήν. Ενώ τα σύνολα δεδομένων της μελέτης προήλθαν από μια κυρίως ευρωπαϊκή ομάδα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα γενίκευσής τους σε παγκόσμιο επίπεδο, η αιτιώδης φύση των παρατηρούμενων αποτελεσμάτων εμποδίζει την απόρριψή τους.
Ενώ οι επιστήμονες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) και του στιγμιαίου καφέ, έχουν τονίσει ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν άμεσα ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει άμεσα τη διαταραχή. Ωστόσο η παρούσα μελέτη βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν διατροφικούς παράγοντες, ιδιαίτερα την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ως πιθανούς κινδύνους για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ).