Μερικοί καλόι φίλοι, ζεστός καφές, ολόφρεσκα pretzel buns και το βούτυρο από καρύδι κάπως έτσι μπορεί ένα μουντό απόγευμα να γίνει εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Τα πρέτζελ τα φλερτάρω πολλά χρόνια τώρα, μία φορά προσπαθησα να τα φτιάξω πριν πολλά χρόνια με παταγώδη αποτυχία και ποτέ ξανά δεν τα προσπάθησα μέχρι που ήρθε η στιγμή τους. Μια απίστευτη και πανεύκολη συνταγή για αφράτα ψωμάκια πρέτζελ και όπως ξέρεις όταν επιμένω πως κάτι που σου προτείνω είναι επιτυχημένο το εννοώ!
Τώρα θα μου πεις γιατί δεν τους έδωσα το παραδοσιακό σχήμα των πρέτζελ, αφορμή ήταν τα Starbucks και ένα απόγευμα γευσιγνωσίας καφέ στο σπίτι του Καφέ, όπου με βάση την ποικιλία Colombia Narino των Starbucks έπρεπε να «εμπνευστώ» ένα συνοδευτικό του.
Ο Colombia Narino είναι η αγαπημένη μου ποικιλιά, συνήθως τον απολαμβάνω ζεστό από τη γαλλική πρέσα που έχω προμηθευτεί από τα Starbucks, αμέσως το χαρμάνι του με πλημμυρίζει με το χαρακτηριστικό άρωμα από καρύδια και βότανα, ο συγκεκριμένος καφές καλλιεργείται σε υψόμετρο 2000 μέτρων στις Άνδεις στο Ναρίνο της Κολομβίας!
Δεν μου ήταν λοιπόν ιδιαίτερα δύσκολο να διαλέξω αμέσως το συνοδευτικό του, η ιδιαίτερη «μεστή» γεύση σαν από καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς των πρέτζελ με το καραμελένιο χρώμα, το χοντρό αλάτι και ένα βούτυρο από καρύδια θα ήταν το τέλειο συνοδευτικό για τη συγκεκριμένη ποικιλία καφέ!
Και όντως, μαζί με το βούτυρο από καρύδι ως γέμιση χρησιμοποίησα κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα από άγριες φράουλες όμως και οι φρέσκιες τους πάνε γάντι, επίσης με τα τρυφερά pretzel buns και το βούτυρο ταιριάζει ατελείωτα η σοκολάτα γάλακτος ή η πραλίνα φουντουκιού αλλά και το αβοκάντο.
Τέλος πρέπει να σου πως πως τα pretzel buns μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ακόμη και το αγαπημένο σου burger ή σάντουιτς που θα συνοδεύσει εξαιρετικά ένα φλυτζάνι καφέ Colombia Narino.
Και αφού έχεις την ιδανική συνταγή για τα pretzel buns θα σου δώσω και μεταφέρω τις κατάλληλες συμβουλές για να φτιάξεις το τέλειο καφέ στη γαλλική πρέσα; όπως τις έμαθα κι εγώ από τους ειδικούς των Starbucks:
Οι σωστές αναλογίες:
Χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ (10 γρ.) για κάθε 180 ml νερού.
Αν επιθυμούμε πιο ελαφρύ καφέ χρησιμοποιούμε την ίδια αναλογία που αναφέρεται πιο πάνω και αραιώνουμε με ζεστό νερό ετσι θα πάρουμε τα καλύτερα αρώματα και γεύση από τους κόκκους καφέ.
Το νερό και θερμοκρασία:
Χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο, τρεχούμενο νερό και το βράζουμε στους 90°-96°C.
Αν διαθέτουμε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό είναι το καλύτερο και πάντα αποφεύγουμε το αποσταγμένο και το μεταλλικό νερό.
Η άλεση του καφέ:
Το κατάλληλο άλεσμα καθορίζεται από την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ αρα:
Για καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο (υφή σαν καλαμποκάλευρο)
Για καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο λεπτοκομμένος (υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι)
Για espresso πολύ λεπτοκομμένος (υφή σαν ζάχαρη άχνη)
Η φρεσκάδα:
Πάντα αλέθουμε τον καφε λίγο πριν τον χρησιμοποιήσουμε!
Ποτέ δεν αποθηκεύουμε τον καφέ στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.
Μη ανοιγμένες συσκευασίες κόκκων καφέ διατηρούνται μέσα στις FlavorLock™ συσκευασίες των Starbucks για 34 εβδομάδες
Και μετά από όλα αυτά έχεις τ΄απαραίτητα «εφόδια» για ν΄απολαύσεις ένα υπέροχο φλυτζάνι καφέ με τους αγαπημένους σου το Σαββατοκύριακο!
Ψωμακιά Πρέτζελ (Pretzel Buns) με Βούτυρο από Καρύδια
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 12 ψωμάκια
Υλικά
Για τα πρέτζελ
– 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
– 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. μαγιά στιγμής
– 160 ml. νερό
– 120 ml. φρέσκο γάλα
– 40 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
– 530 γρ. βούτυρο λιωμένο
– 25 ml. φυτικό έλαιο
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
– 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
– 1 κρόκο αυγού
– Χοντρό αλάτι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
– 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
– 1 κρόκο αυγού
– Χοντρό αλάτι
Για το βούτυρο από καρύδια
– 100 γρ. καρύδια
– 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
– 1½ κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο
– ½ κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
1
Σ’ ευρύχωρο μπωλ διαλύουμε τη μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας από τη μαύρη ζάχαρη στο νερό και προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι, αφού ανακατέψουμε καλά σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 ώρες.
2
Σον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, το φυτικό έλαιο και το γάλα, ζυμώνουμε για περίπου 6-8 λεπτά, πλέον η ζύμη θα είναι απαλή και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
3
Αλείφουμε ένα μπωλ με λάδι, βάζουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί η ζύμη.
Αμέσως μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ισομερή κομμάτια, ζυμώνουμε καλά ώστε να δημιουργήσουμε στρογγυλά ψωμάκια, τ΄αφήνουμε στην άκρη,σκεπασμένα πάλι με μεμβράνη τροφίμων, για 30 λεπτά.
4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο καυτό νερό και διαλύουμε μέσα τη σόδα, αρχίζουμε να ρίχνουμε τα ψωμάκια και τ΄αφήνουμε 1 λεπτό μέσα στο νερό γυρίζοντας τα 1-2 φορές.Το νερό πρέπει να παραμένει ζεστό αλλά όχι να κοχλάζει.
5
Τα βγάζουμε από το νερό και τ’ ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος τον οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία τους δίνουμε χρόνο να στεγνώσουν, αλείφουμε με το αυγό και μ΄ενα ξυράφι τα χαράζουμε, τέλς πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε στους 180ο C στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου μέχρι να πάρουν βαθύ χρώμα καραμέλας.
6Για το βούτυρο με καρύδι
Αφήνουμε τα καρύδια μέσα σε νερό για 6-8 ώρες, κατόπιν τους στεγνώνουμε στο φούρνο.
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά για περίπου 8-10 λεπτά και κλείνουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Αν θέλουμε αρωματίζουμε με κανέλα ή ρόζ πιπέρι
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Σε καμία περίπτωση δεν παραλείπουμε το βήμα με τη σόδα και το βράσιμο, η μέθοδος αντίδραση Maillard θα δώσει τη χαρακτηριστική γεύση και όψη
– Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε το προζύμι 5 ώρες γιατί έτσι θα πάρουμε τη μεστή γεύση του πρέτζελ
– Το βούτυρο μπορούμε να το φτιάξουμε με κάθε είδους ξηρό καρπό