in ,

Ρολό κανέλας, πολύ νόστιμο και λαχταριστό

Υλικά:

Για τη ζύμη:


  • 2 + 3/4 (345γρ) κούπες αλεύρι γοχ
  • 1/4 κούπας (50γρ) ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3/4 κούπας (180ml) γάλα
  • 1/4 κούπας ή 4 κ.σ. (60γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση:

  • 1/4 κούπας ή 4 κ.σ. (60γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 κούπας (50γρ) σκούρα καφέ ή κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για το γλάσο βανίλιας:

  • 1 κούπα (120γρ) άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατέψτε. Ζεστάνετε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει και προσθέστε το στον κάδο του μίξερ. Προσέξτε να μην είναι καυτό, ώστε να μην κάψει τη μαγιά. Αν είναι πολύ ζεστό, περιμένετε λίγο να κρυώσει. Προσθέστε το αυγό και ζυμώστε με τον γάντζο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι, περίπου 2 με 3 κ.σ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.

Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα, είναι έτοιμη. Βγάλτε την σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την για 3 λεπτά. Σχηματίστε μια μπάλα, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα.

Με έναν πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 30×38 εκ. Αλείψτε την επιφάνεια με βούτυρο και πασπαλίστε με την κανελοζάχαρη, πιέστε ελαφρά για να κολλήσει στο βούτυρο. Κόψτε τη ζύμη με ροδάκι πίτσας ή κοφτερό μαχαίρι σε 6 λωρίδες.
Βουτυρώστε μια ταρτιέρα ή ταψάκι 23 εκ. με βούτυρο.

Τυλίξτε την πρώτη λωρίδα σε ρολάκι και τοποθετήστε την στο κέντρο της ταρτιέρας. Στη συνέχεια, τυλίξτε κάθε λωρίδα σαν σαλιγκάρι, ξεκινώντας πάντα από το τέλος της προηγούμενης. Αν σας έχει πέσει γέμιση, μαζέψτε την και πασπαλίστε την από πάνω στο τέλος. Καλύψτε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για 1 – 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Στο δικό μου, χρειάστηκε 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμο και έχει διπλασιαστεί σε όγκο, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Αν δείτε ότι παίρνει έντονο χρώμα στις άκρες, καλύψτε το με λίγο αλουμινόχαρτο και χαρτί ψησίματος. Ενώ ψήνεται, ετοιμάστε το γλάσο βανίλιας. Σε ένα μπολ, βάλτε τα υλικά και ανακατέψτε καλά. Αν το γλάσο είναι πολύ πηχτό και θέλετε να το αραιώσετε, προσθέστε λίγο γάλα. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το σε σχάρα για 10 λεπτά.

Περιχύστε το με το γλάσο και απολαύστε το. Είναι πολύ αφράτο και εξαιρετικά νόστιμο! Μια από τις πιο ωραίες συνταγές για ρολά κανέλας.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Ο πρώην σύζυγός μου μου άφησε τα πάντα, αλλά είχε έναν άκαμπτο κανόνα: Δεν μπορώ ποτέ να πουλήσω το σπίτι

Ο ηλικιωμένος άνδρας επισκέπτεται την κόρη του για τα 80α γενέθλιά του, αλλά αυτή δεν τον αφήνει να μπει στο σπίτι – Ιστορία της ημέρας