Όλοι γνωρίζουμε ότι η λιγούρα μπορεί να μας χτυπήσει ξαφνικά, και όταν συμβαίνει αυτό, ο πειρασμός να φτιάξουμε κάτι γλυκό είναι πραγματικά μεγάλος. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή που θα γίνει από τους αγαπημένους σου μπακλαβάδες, και θα τον ετοιμάζετε με κάθε ευκαιρία που θα σας δίνεται! Είναι μια συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με την γεύση και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
ΥΛΙΚΑ
- Μισό κιλό φύλλο Βηρυτού
- 300 γρ. καταιφί
- 400 γρ. καρύδι
- 200 γρ. σουσάμι ψημένο
- Σπορέλαιο
- Λίγη φρυγανιά (3-4)
- 2 βανίλιες
- 1 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ. σ. κανέλα
- 2 κ. σ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το σπορέλαιο (περίπου 2 κούπες τσαγ. μαζί). Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το καρύδι, το σουσάμι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά, δημιουργώντας μια πλούσια γέμιση.
Στη συνέχεια, απλώνουμε δύο φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε πάνω τους το ξασμένο κανταΐφι και προσθέτουμε λίγη από τη γέμιση. Τυλίγουμε το μείγμα σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια, τα οποία τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο, σιροπιάζουμε το μπακλαβά. Κατόπιν, τοποθετούμε πάνω στο ταψί μια βέργα και από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντάς το έτσι να κρυώσει.
Σιρόπι – ΥΛΙΚΑ
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 2 και μισό ποτήρια νερό
- 3 κ. σ. μέλι (στο τέλος, αφού σβήσουμε τη φωτιά)
- Λίγο λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
Φροντίστε το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό για την καλύτερη γεύση.
Παραλλαγή: Ως Έλληνες, έχουμε πλούσια παράδοση στις συνταγές μπακλαβά. Σήμερα, σας προτείνουμε μια εξαιρετική και λαχταριστή εκδοχή του μπακλαβά με όμορφο σχέδιο.
Υλικά
Για ένα ταψάκι νούμερο 32 θα χρειαστούμε:
- 15 φύλλα κρούστας (προτιμήστε νωπά από γνωστό εργαστήριο, όχι τυποποιημένα από σούπερ μάρκετ),
- 400-500 γραμμάρια τριμμένα καρύδια,
- 250 γραμμάρια καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο (φρέσκο, για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες οσμές).
Για το σιρόπι
- 1,5 κιλό ζάχαρη,
- 750 γραμμάρια εμφιαλωμένο νερό (χωρίς άλατα και χλώριο),
- 3 βανίλιες κάψουλες,
- Χυμό από μισό λεμόνι.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φύλλα σε στρογγυλό σχήμα, σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού. Κρατάμε τα ρετάλια και δεν τα πετάμε. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Τοποθετούμε ένα στρογγυλό φύλλο και το βουτυρώνουμε με πινέλο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ρετάλια από τα φύλλα μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια και βουτυρώνουμε ξανά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εναλλάξ, τοποθετώντας στρογγυλά φύλλα και ρετάλια, μέχρι το 6ο φύλλο, το οποίο δεν βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το τριμμένο καρύδι πάνω από το φύλλο. Καλύπτουμε με ένα στρογγυλό φύλλο και βουτυρώνουμε, συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία μέχρι το 9ο φύλλο, το οποίο επίσης δεν βουτυρώνουμε.
Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε το βούτυρο να σφίξει. Στη συνέχεια, βγάζουμε από το ψυγείο και χαράσσουμε σε κομμάτια. Για να πετύχουμε το σχέδιο της φωτογραφίας, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία κοψίματος.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε τέσσερα τεταρτημόρια, σχηματίζοντας 4 L. Στο εσωτερικό του L, χαράσσουμε μικρότερα L σε ίσες αποστάσεις. Αν θέλουμε μικρότερα κομμάτια, μπορούμε να προσθέσουμε και τρίτο L.
Ενώνουμε τις κορυφές των γωνιών των L από την άκρη του ταψιού μέχρι το κέντρο. Παράλληλα, χαράσσουμε ευθείες αριστερά και δεξιά της διαγωνίου, σε ίσες αποστάσεις.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στα υπόλοιπα 3 τεταρτημόρια. Αν θέλουμε, μπορούμε να κόψουμε τον μπακλαβά σε απλά κομμάτια, η γεύση θα παραμείνει η ίδια.
Αν περισσέψει βούτυρο, προσθέτουμε μόνο το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια του σκεύους, αποφεύγοντας το κατακάθι που περιέχει ζωικά κατάλοιπα και νερό, καθώς μπορεί να κολλήσει τα φύλλα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε από ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι. Ραντίζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι. Προσθέτουμε το χυμό μόλις βράσει το σιρόπι και το αποσύρουμε 3 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο.
Ο μπακλαβάς πρέπει να είναι ζεστός και το σιρόπι χλιαρό. Αν περισσέψει σιρόπι, το προσθέτουμε την επόμενη μέρα.